OSTERREICH, WAGRAM, Grossweikersdorf, Riesling 'Vom Gelben Löss' Weingut Josef Ehmoser
Op voorraad
- 75 cl
- Schroefdop
€ 14,75 /per stuk
Over OSTERREICH, WAGRAM, Grossweikersdorf, Riesling 'Vom Gelben Löss' Weingut Josef Ehmoser
Zoals in vele Europese wijngebieden wordt ook in Oostenrijk reeds zeer lang wijn gemaakt. Bij archeologische opgravingen werden gistpotten terug gevonden van 700 vóór Christus ! Wijnbouw is er dus altijd geweest maar door een gebrek aan reputatie bleef de productie alleen bestemd voor plaatselijk gebruik door de lokale bevolking. Vanaf 1960 begon de vraag ook in andere landen aan te trekken en ging het de goede richting uit. Hier kwam brutaal een einde aan toen in 1985 aan het licht kwam dat een aantal minder scrupuleuze wijnboeren hun wijn aanlengden met di-ethyleenglycol om die wat aan te zoeten. Dit had uiteraard rampzalige gevolgen met verschillende faillisementen van exporterende bedrijven. Toen einde jaren tachtig en begin jaren negentig de internationale vraag naar betere wijnen steeg, is een jongere generatie wijnbouwers zich op kwaliteit gaan toeleggen en is die, en de reputatie, stap per stap vooruit gegaan. Door al die inspanningen staat Oostenrijk vandaag terug op de kaart van de kwaliteitswijnlanden en is er de laatste jaren heel veel interesse voor hun mooie wijnen ! De Oostenrijkse wijnen bevinden zich in het Oostelijk deel van Oostenrijk en liggen op dezelfde breedtegraad als de Bourgognestreek. 'Weingut Josef Ehmoser' is gelegen in het 2500 hectare grote wijndistrict 'Wagram', in het kleine dorpje 'Tiefenthal', zo'n 45 kilometer ten westen van Wenen. Nogal wat wijnboeren zijn hier in de voorbije jaren biologisch beginnen werken en dat komt de kwaliteit van de wijnen en de regio ten goede. Bodemonderzoek heeft uitgewezen dat Wagram ooit de kust van een prehistorische oceaan was waarover zich een dikke laag 'löss' heeft gevormd, de typische bodem hier waar de druivenstokken op staan aangeplant. Weingut Josef Ehmoser is een familiaal domein van vader op zoon waar nu de derde generatie aan het roer staat, Josef Ehmoser en zijn vrouw Martina. Ze werken met zeer veel respect voor de natuur en grijpen strikt minimaal in indien echt nodig. De beste druiven worden hier geselecteerd uit de wijngaarden rond Grossweikersdorf in het wijngebied Wagram. 'Vom gelben Löss' op het etiket verwijst naar de gele klei in de ondergrond waarop de druiven verbouwd worden. In combinatie met een lage opbrengst zorgt dit voor een vol aromatische wijn met de typische, maar hier subtiele geuren van deze mooie Duitse druif. We ruiken iets floraals, groene appel, perzik en een vleugje ananas. Als we van ons citroengeel, stevig tranend glas drinken valt ons het evenwichtige karakter op van deze Ehmoser met een gedoseerde molligheid, sappige en pittige zuren en een exquise mineraliteit. We schenken de wijn op 6 à 8 graden en, zoals het hoort bij een riesling, delen we die met visgerechtjes, schaaldieren (verse krab of langoustines), kip- of kalkoenbereidingen en lichte kazen. Op zijn best tussen zijn eerste en vierde jaar. Laat het smaken!
Schrijf je eigen beoordeling