Over LUBERON Rouge Château Val Joanis
Chateau Val-Joanis is gelegen in de Côtes du Lubéron. Deze Côtes bevindt zich in het meest zuidelijke punt van het Rhônegebied ten oosten van de Rhône, meer bepaald in het zuidwesten van het departement Vaucluse. De wijngaarden liggen op hoogten van 200 tot 400 meter op twee hellingen aan weerszijden van de Montagne Lubéron. De AOC Côtes du Lubéron bestaat pas sinds 1988 en 36 gemeentes maken er deel van uit. Vanaf 1996 wordt de Côtes du Lubéron ingedeeld in het Rhônegebied. Het AOC decreet erkent volgende appellaties: AOC Côtes du Lubéron rouge, rosé en blanc. De opbrengst mag maximaal 50 hectoliter per hectare opleveren. En voor de assemblage van de wijnen zijn er ook te volgen voorschriften die we terugvinden in de wijnen van Val-Joanis. Het Chateau gaat ook prat op zijn tuin, die aangelegd werd in 1978 met de hulp van tuinarchitect Tobbie Loup de Viane. In 2008 wordt de tuin verkozen tot "Tuin van het Jaar" en sindsdien verwelkomt Chateau Val-Joanis jaarlijks enkele honderden bezoekers. Ontworpen naar het voorbeeld van 17e-eeuwse tuinen, is er een indrukwekkende collectie vaste planten, rozen en mediterrane soorten. Verder is er een ouderwetse moestuin, die de zelfvoorziening op het gebied van groenten en fruit garandeert.
Deze kers- tot robijnrode Tradition is een ronde, fruitige wijn met tonen van zwarte bessen (cassis, vlier) en een aangename kruidigheid (witte peper, zoethout, kaneel). Een super aroma dat na een lange maceratie (contact tussen schillen en geperste druivensap) in de mond alle grote verwachtingen inlost. Na een warme entree met veel zomerrijp fruit, blijft de Tradition elegant rondhangen met snuifjes tabak en vanille en we ontwaren ook wat karamel. Overtuigende lengte met voldragen tannines en ondersteunende zuren houden ons bij de les. We merken wel de hoge alcoholgraad - we zitten hier in het warme zuiden - maar de wijn is mooi in evenwicht. Syrah en grenache, samen in een fles, staan altijd weer garant voor een sfeervolle avond. Deze Val-Joanis is een aanrader bij stoofpotten met wild of lam, een kebab van lamsvlees met een yoghurtsaus. Of lekker ouderwets: een varkensgebraad uit de oven met groentekrans. Schenken op rode wijntemperatuur (16 °C). Bon appetit!

Schrijf je eigen beoordeling