Over LOUPIAC Château Loupiac-Gaudiet
'Loupiac' is een appellatiegebied in de Bordeaux-streek waar zoete witte wijnen worden gemaakt. Het ligt vlakbij het waarschijnlijk bekendste zoete- witte- wijnen- gebied ter wereld: 'Sauternes'. Voor Loupiac worden dezelfde druiven gebruikt (hoofdzakelijk Sémillon) en er heerst hetzelfde micro- klimaat met meestal mistige ochtenden en zonnige namiddagen. Dit speciale klimaat is ideaal voor een schimmel (Botrytis cinerea voor de scheikundige specialisten onder ons) die de zogenaamd 'edele rotting' op gang brengt. In het Frans klinkt deze edele rotting veel smakelijker 'la pourriture noble'. Door deze edele rotting verliezen de druiven vocht, verhoogt het suikergehalte en wordt de smaak intenser en geconcentreerder. Vanzelfsprekend houdt de wijnbouwer niet veel druif meer over na het werk van deze uitdrogende schimmel en ligt zodoende het rendement per hectare vrij laag wat de altijd eerder hoge prijs van deze nobele zoete witte wijnen verklaart. Het 27 hectare grote 'Château Loupiac-Gaudiet' is voor 80% aangeplant met de Sémillon-druif. Het is een vaak bekroonde, heerlijk lekkere zoete witte wijn. 'Robert Parker' rekent hem bij de beste kastelen en noteert Château Loupiac-Gaudiet bij 'the best wine values in Bordeaux'. Hij heeft een zeer expressief aroma en een solide, evenwichtige smaak waar het zoete niet overdonderend overkomt. Alles is mooi in balans en niet te zwaar. Een Loupiac kan heel goed rijpen, hem 10 jaar in uw kelder vergeten zal hem dus niet deren, integendeel. U kan hem ook jong al drinken (vanaf zijn tweede of derde jaar) indien u wenst, bij allerlei zoete desserten (fruittaart bvb.) en natuurlijk ook bij een stukje ganzenlever. Goed gekoeld schenken, op zo'n 7 à 8 graden. Een snoepflesje.
Jaar:
Categorie:
Land:
Regio:
Appelatie:
Druivensoort:
Zoetheid:
Alcohol:
14%
Volume:
Artikelnummer:
563I
Schrijf je eigen beoordeling