ITALIA, PUGLIA IGT, AMANO Rosato
Op voorraad
- 75 cl
- Schroefdop
€ 9,18 /per stuk
Over ITALIA, PUGLIA IGT, AMANO Rosato
Het Zuid-Italiaanse 'Puglia' is de hak van de laars en de warmste streek van het land. Je zou het misschien niet verwachten, maar het is tevens de vlakste regio van Italië. De economie van deze streek drijft op landbouw, ondanks de beperkte beschikbaarheid van water aangezien er geen bergen zijn en er wel veel mediterrane droogte is. Maar de kalkgrond is zeer vruchtbaar en dus zijn er volop groenten, fruit en ook wijn en olijfolie. Al rond 2000 voor Christus werd er in heel Puglia wijn verbouwd en reeds in de oudheid waren deze wijnen befaamd. Desondanks is deze streek door een gebrek aan dynamisme eigenlijk nooit doorgebroken, terwijl het met de moderne vinificatietechnieken en technische mogelijkheden (gecontroleerde gistingstemperaturen e.d.) perfect mogelijk is hier voortreffelijke wijnen te maken voor weinig geld. Dit gegeven heeft gelukkig de laatste jaren wel al vele nieuwe initiatieven en energieke mensen naar deze streek gelokt en stilaan beginnen er meer en meer interessante wijnen uit deze regio op de markt te komen. Een goed voorbeeld van zulke dynamische mensen met de nodige ervaring in het maken van kwaliteitswijn zijn de Noord-Italiaanse 'Elvezia Sbalchiero' en de in Canada geboren Amerikaan 'Mark Shannon'. Deze gediplomeerde oenoloog is werkzaam geweest als wijnmaker in Californië, Texas, Slovenië en Washington. Dit koppel heeft zich in 1998 in Puglia gevestigd en heeft sindsdien bewezen dat je hier inderdaad fantastische wijnen kan maken mits het willen doen van al de nodige inspanningen en investeringen. 'Inspanningen' en 'investeringen', twee termen waar de plaatselijke bevolking in dit zuidelijk puntje van Italië niet meteen veel mee heeft. Onafgezien van het feit dat we die onbezorgde 'pluk de dag' levensstijl nu net zo charmant vinden aan Zuid-Italië, is het toch een beetje zonde om die mogelijkheden tot het maken van mooie wijnen onbenut te laten. Aangezien Marc en Elvezia geen eigen wijngaarden hebben en al hun druiven in de streek moeten kopen, kan u wel begrijpen dat het werken met de juiste mensen in het begin niet eenvoudig is geweest. Ondertussen loopt dat allemaal heel vlot en weten ze dat 'il Americano' zoals ze hem daar noemen, veel hogere prijzen betaalt voor hun druiven dan de plaatselijke coöperatieven, maar het moet wel echt goed zijn. En echt goed is voor Mark Shannon echt goed! Hij proeft bij aankomst van de druiven die druiven en beslist of hij ze koopt of niet. Niet de beste manier om vrienden te maken in streek maar wel heel efficiënt om goede wijnen te produceren. Een rosé die de zon in huis brengt, gemaakt van 100% `Primitivo'. Het is een ronde rosé met de volheid van een rode wijn en de delicate frisheid van een witte. Schenk hem tussen zijn eerste en tweede jaar op 9 à 10 graden bij lichte, zomerse gerechten of allerlei pikantere schotels, of die nu Italiaans, Chinees, Thais, Indisch of Mexicaans zijn. De zomer in uw glas!
Schrijf je eigen beoordeling