11+1
ITALIA, BAROLO DOCG Az. Pico Maccario
Op voorraad
- 75 cl
- Wijn van de maand
€ 32,90 /per stuk
Over ITALIA, BAROLO DOCG Az. Pico Maccario
De broers Pico en Vitaliano Maccario erfden dit prachtige 70?hectare grote wijndomein halfweg de jaren negentig, ze waren twintigers toen, en zijn in 1997 met volle moed en heel veel enthousiasme begonnen aan hun werk als wijnmakers. Hun passie en nieuwe ideeën en methoden hebben van dit domein een voorbeeld gemaakt, prachtig om zien! In alles wat ze doen zijn ze enorm precies en doordacht en we hebben het al meer gezien: alleen zo kan men knappe wijnen maken. Dit domein heeft de grootste wijngaard in één stuk van heel Piemonte: 70 hectare aaneengesloten wijngaard met in het midden daarvan de winery, perfect om efficiënt te werken.
De nebbiolo druiven zijn afkomstig uit het Langhe gebied met ronkende namen van gemeenten als Neive, Serralunga d' Alba en Barolo zelf. Het terroir is er zeer oud en dateert uit het mioceen, een belangrijk geologisch tijdperk gekenmerkt door compacte en fijne bodemstructuur (kalk, kleimergel en slibafzetting) die voor diepgang in de wijn zorgt. De wijnmaker kan alvast profiteren van deze ideale beginsituatie en met een doorgedreven selectie van de beste druiven, nauwgezette ontristing en zachte persing laat hij niks aan het toeval over. Dan volgt er een traditionele vinificatie en maceratie van minimum 13 tot 15 dagen waarbij de hoed (een dichte koek van schilletjes in de gistingskuip) regelmatig ondergedompeld wordt. De afwerking en rijping gebeurt 18 maanden in Slavonische (Noordoost- Kroatische) vaten van 25/35 hl en 12 maanden op fles. We kunnen door toepassing van deze technieken eerder spreken van een 'moderne' Barolo: een wijn die sneller drink- en genietbaar is en dat blijkt ook als we deze Barolo van Pico Maccario proeven. Ook al is hij nog wat gesloten, ruiken we toch al rijp rood fruit (framboos en kers), florale toetsen (lavendel en roos) en verder een aangename kruidigheid. Dezelfde fijne en delicate aroma's keren terug op onze smaakpapillen waarbij frisse zuren en (nog niet geheel) versmolten tannines het plaatje compleet maken. Deze Barolo is nog jong maar nu zeker al genietbaar, op zijn best zal hij zijn tussen zijn zesde en tiende jaar. Deze topwijn combineren we idealiter met gerechten uit de Piëmontese keuken zoals brasato al Barolo (gemarineerde rundsschouder), risotto met porcini of vitello alla Piemontese, bij ons beter gekend als vitello tonato. Liefdevol uitschenken op 16 à 17 graden en genieten maar...
Vertaling tekst in 'Jamessuckling. com' James Suckling (93/100): "Rijpe bessen en kalkachtige mineralen in de neus en de mond. Medium-bodied met vrij zachte, fluweelzachte tannines en een vleugje kersenchocolade in de afdronk. Zou vanaf 2023 aangenaam drinkbaar moeten zijn."
Schrijf je eigen beoordeling