U bent hier

11+1

ITALIA, BAROLO DOCG Az. Pico Maccario

Nieuw
Rode wijn van Italië (2017)
Op voorraad
BAROLO Pico Maccario
  • 75 cl
  • Wijn van de maand
€  32,90 /per stuk
-+
Totaal:
€  32,90

Over ITALIA, BAROLO DOCG Az. Pico Maccario

'Piëmonte' is een regio in Noord Italië die aan de noord- en westkant door de Alpen wordt afgesloten van Frankrijk en Zwitserland. De bekendste appellaties (DOCG) zijn hier ongetwijfeld Barolo en Barbaresco. Het is een beetje het Bourgogne van Italië, het is een keurige en goed georganiseerde regio. De bewoners hier zijn altijd bezig, er hangt een sfeer van blijmoedige ijver. In Turijn bouwen ze auto's, rond Alba maken ze wijn en in de herfst gaat iedereen op jacht, naar truffels of paddenstoelen, zwijnen of patrijzen, als het maar lekker is... Turijn is het actieve centrum, daar gebeurt het allemaal, of het nu industrieel, financieel of cultureel is. Het is een chique stad waar alles mooi oogt en het typisch Italiaanse 'fare bella figura', het je zo mooi mogelijk voordoen, tot kunst is verheven, dit is Italië! De stad 'Alba' ligt in het centrum van de heuvelachtige 'Langhe', daar waar het wijn maken in Piëmonte zijn hoogtepunt bereikt. Deze Romeinse stad is het centrum van de streek en gonst van bedrijvigheid. Het is de vestigingsplaats van een aantal grote wijnbedrijven, een beetje vergelijkbaar met wat Beaune voor de Bourgognestreek is. Pico en Vitaliano Maccario staan bekend als moderne wijnmakers en streven de hoogst denkbare kwaliteit na: dat konden we reeds tot onze grote tevredenheid ondervinden in de geweldige barbera's die zich bij ons op de kaart hebben gezet. Net als de barbera's van dit huis van vertrouwen mogen ook deze Barbaresco en Barolo er zijn! Op een strak en stijlvol etiket lezen we de volgende woorden: fortuna, luce, cultura, rispetto en Italia. Het zijn kenmerken die we aan deze nobele wijn en zijn ontstaan kunnen toeschrijven. De nebbiolo druiven zijn afkomstig uit het Langhe gebied met ronkende namen van gemeenten als Neive, Serralunga d' Alba en Barolo zelf. Het terroir is er zeer oud en dateert uit het mioceen, een belangrijk geologisch tijdperk gekenmerkt door compacte en fijne bodemstructuur (kalk, kleimergel en slibafzetting) die voor diepgang in de wijn zorgt. De wijnmaker kan alvast profiteren van deze ideale beginsituatie en met een doorgedreven selectie van de beste druiven, nauwgezette ontristing en zachte persing laat hij niks aan het toeval over. Dan volgt er een traditionele vinificatie en maceratie van minimum 13 tot 15 dagen waarbij de hoed (een dichte koek van schilletjes in de gistingskuip) regelmatig ondergedompeld wordt. De afwerking en rijping gebeurt 18 maanden in Slavonische (Noordoost- Kroatische) vaten van 25/35 hl en 12 maanden op fles. We kunnen door toepassing van deze technieken eerder spreken van een 'moderne' Barolo: een wijn die sneller drink- en genietbaar is en dat blijkt ook als we deze Barolo van Pico Maccario proeven. Ook al is hij nog wat gesloten, ruiken we toch al rijp rood fruit (framboos en kers), florale toetsen (lavendel en roos) en verder een aangename kruidigheid. Dezelfde fijne en delicate aroma's keren terug op onze smaakpapillen waarbij frisse zuren en (nog niet geheel) versmolten tannines het plaatje compleet maken. Deze Barolo is nog jong maar nu zeker al genietbaar, op zijn best zal hij zijn tussen zijn zesde en tiende jaar. Deze topwijn combineren we idealiter met gerechten uit de Piëmontese keuken zoals brasato al Barolo (gemarineerde rundsschouder), risotto met porcini of vitello alla Piemontese, bij ons beter gekend als vitello tonato. Liefdevol uitschenken op 16 à 17 graden en genieten maar...
Jaar: 
Categorie: 
Land: 
Regio: 
Appelatie: 
Druivensoort: 
Zoetheid: 
Alcohol: 
15%
Rijping op vaten: 
Volume: 
Artikelnummer:
559G

Steeds lekkere wijnen, correcte en vriendelijke service. Top!

5
Lucas

Heel mooie dienst kwaliteit !!!

5
Michael compernolle