ESPANA, RIOJA DOCa 'Crianza', Viña Guria
Op voorraad
- 75 cl
€ 8,49 /per stuk
Over ESPANA, RIOJA DOCa 'Crianza', Viña Guria
'Rioja' is zonder twijfel de bekendste Spaanse appellatie omdat hier reeds zeer lang kwaliteitswijnen worden gemaakt. Het gebied ligt in het midden van Noord-Spanje, in de vallei van de Ebro. De naam is afgeleid van een riviertje (rio in het Spaans) dat de naam 'Oja' draagt. Het gebied is ongeveer 40 bij 110 kilometer groot. Al in 1560 golden wetten en regels inzake het wijn maken en aan het einde van de negentiende eeuw werden hier methoden toegepast die men elders in Spanje nog niet kende. Veel inspiratie werd opgedaan in het slechts enkele honderden kilometers verder gelegen 'Bordeaux'. Rioja kreeg als allereerste in Spanje de 'Denominación de Origen'-status in 1926 en was tevens later, in 1991, de eerste die de nog strengere 'Denominación de Origen Calificada' verkreeg vanwege de uitzonderlijke kwaliteit van haar wijnen. Die hoogste kwalificatie wordt alleen toegekend als aan zeer hoge eisen wordt voldaan: nog strengere kwaliteitsen laboratoriumcontrole, een hoger percentage druiven wordt nog voor het persen afgekeurd, alle Rioja moet in de streek zelf gebotteld worden, enz. En dit zeer strenge systeem werkt, bijna alle Rioja vandaag verkrijgbaar is van goede kwaliteit.
Deze 'Viña Guria Crianza' is een overheerlijke rode wijn! Om de term 'Crianza' (de letterlijke vertaling is 'opvoeding') op de fles te mogen zetten, moet de wijn minstens 2 jaar opgeslagen hebben gelegen bij de producent waarvan minimaal 1 jaar op houten vaten (alleen voor Rioja en Ribera del Duero is dit 1 jaar, voor andere streken slechts een half jaar). Hij mag pas in zijn derde jaar verkocht worden. U kan deze 'Viña Guria Crianza' nu reeds drinken, hij is lekker rond, vol en zacht van smaak en heeft een lichte eiktoets die mooi versmelt in het geheel en niet overdreven is. De Tempranillo druif gecombineerd met het hout geven een fraaie vanillesmaak. De afdronk is lang en zeer aangenaam! Drink hem bij vleesgerechten zoals Chateaubriand, entrecote, Spaanse kalfsniertjes of ossenhaas. Ook bij wild of tam gevogelte en wild zwijnsbout staat hij meer dan zijn mannetje. Drink deze zalige rode wijn op 16 à 17 graden tussen zijn derde en zevende jaar.
Schrijf je eigen beoordeling