Over CAVA, L'Anae Brut
Cava is na Champagne de populairste en meest verkochte mousserende wijn. Het is één van de twee Spaanse wijnen die niet wettelijk verplicht zijn `Denominacion de Origen' op het etiket te vermelden. De term `Cava' betekent wettelijk, in Spanje en de hele EU: `mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode van gisting in de fles en geproduceerd in specifieke, door de betreffende autoriteiten aangewezen gebieden'. 95 procent van alle Cava komt uit Catalonië en 75 procent daarvan wordt in en rond de stad Sant Sadurni gemaakt. De eerste cava werd in 1872 gemaakt door ene Josep Raventós van het huis Codorniu. Aangezien rond de eeuwwisseling niemand dacht dat mousserende wijn anders kon heten dan Champagne, noemde men Cava in die tijd gewoon `Xampan' (= Champagne in het Castiliaans). Met de oprichting van de EEG in 1957 mochten echter alleen wijnen uit het district Champagne ook zo genoemd worden in de toen 6 aangesloten landen en later, in 1986, toen Spanje toetrad tot de EU, is men volledig overgegaan op de naam `Cava'. Deze typische cava blend met xarello, parellada, macabeo is nog maar eens bewijs dat er in Penedès heel veel lekkere mousserende wijn wordt gemaakt. Heldere, fijne, bleekgele bubbels prikkelen onze smaakpapillen en hoewel wat gesloten komen er al snel florale geuren maar ook appel en limoenzeste. Van aanzet tot einde worden we verwend met fruitige aroma's, frisheid en een ronde, vineuze toets. Door een iets hogere dosering (15 gram ipv 5) is deze Cava iets minder droog, maar het blijft toch een Brut. Uiteraard heerlijk als verfrissend glaasje zonder maaltijd, maar ook een geweldige compagnon bij calamares en boquerones, oesters, gestoomde schaaldieren of een stoofpakketje met kabeljauw en lentegroentjes. Schenk hem zoals Champagne op ongeveer 6 graden als verfrissend en feestelijk glaasje met vrienden en laat u maar eens goed gaan, hij smaakt naar nog.
Schrijf je eigen beoordeling