Over CAVA 'Brut' Eudald Massana Noya
Zoals u misschien weet is Cava na Champagne de populairste en meest verkochte mousserende wijn. Het is één van de twee Spaanse wijnen die niet wettelijk verplicht zijn `Denominacion de Origen' op het etiket te vermelden. De term `Cava' betekent wettelijk, in Spanje en de hele EU: `mousserende wijn, gemaakt volgens de traditionele methode van gisting in de fles en geproduceerd in specifieke, door de betreffende autoriteiten aangewezen gebieden'. 95 procent van alle Cava komt uit Catalonië. De eerste cava werd in 1872 gemaakt door ene Josep Raventos van het huis Codorniu. Aangezien rond de eeuwwisseling niemand dacht dat mousserende wijn anders kon heten dan Champagne, noemde men Cava in die tijd gewoon `Xampan' (= Champagne in het Castiliaans). Met de oprichting van de EEG in 1957 mochten echter alleen wijnen uit het district Champagne ook zo genoemd worden in de toen 6 aangesloten landen en later, in 1986, toen Spanje toetrad tot de EU, is men volledig overgegaan op de naam `Cava'. We hebben al een aantal voortreffelijke Cava's in ons assortiment, maar konden bij het proeven van deze fantastische `Eudald Massana Noya' toch niet weerstaan aan de verleiding om ook deze aan ons assortiment toe te voegen. Hij wordt gemaakt op een klein wijndomein (30 hectare) in `Subirats', zo'n 40 kilometer ten Zuiden van Barcelona. De ligging is uniek en laat door onder andere de steeds aanwezige mediterrane bries een volledig biologische en biodynamische teelt toe. De bodega is ingeschreven in de `Consejo Catalán de Producción Agraria Ecológica- CCPAE' en alle wijnen en cavas dragen dit biolabel. De kennis om dit alles tot een goed einde te brengen is reeds negen generaties van vader op zoon doorgegeven. Het domein is al sinds de zestiende eeuw in het bezit van de familie Massana. De Cava `Eudald Massana Noya' (dit is trouwens ook de eigennaam van de wijnmaker) is gemaakt met de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-lo. Eudald gaat vooral op zoek naar de sensaties die reeds aanwezig zijn in de druif om die op een natuurlijke wijze om te zetten in zijn wijnen en cava's met persoonlijkheid en karakter. Dit is een zeer aangename Cava met een stro-gele kleur, veel bubbels en impressies van rijpe appels en peren en een lekker fruitige, ronde smaak. Hij zal heel goed tot zijn recht komen als aperitief, bij gerookte vis, schelpdieren en kippefilet. Schenk deze `puur natuur' schoonheid op 6 à 7 graden en laat het smaken, heerlijk lekker!
Categorie:
Land:
Regio:
Appelatie:
Zoetheid:
Alcohol:
12%
Volume:
N°:
826
Schrijf je eigen beoordeling