BULGARIJE , DOMAINE BESSA VALLEY 'Petit Enira'
Op voorraad
- 75 cl
€ 11,55 /per stuk
Over BULGARIJE , DOMAINE BESSA VALLEY 'Petit Enira'
Twee gereputeerde wijnbouwers, een Duitser en een Fransman, maken deel uit van een consortium dat verder bestaat uit één Duitse en drie Bulgaarse topondernemers met één doel voor ogen: kwaliteitswijn maken in Bulgarije. Samen noemen ze zich de 'Bessians', naar de Bessa Valley in Thracië, een historische naam voor een gebied dat zich deels in het zuiden van Bulgarije bevindt. Het Bessa Valley project startte in 2001 met de aankoop van geschikt terroir wat niet zo heel moeilijk bleek. De geografie van Thracië kenmerkt zich net zoals die van Griekenland door een rotsachtige bodem en bergachtige streken met vruchtbare valleien in de dalen, het milde klimaat is er continentaal. De eerste druivenstokken werden in deze geschikte biotopen aangeplant in 2005. Tegelijkertijd werd er een gloednieuw wijndomein uitgebouwd waarbij de kelders zich deels in de rotsen bevinden wat voor constante temperatuur en vochtigheid zorgt zodat de wijn er in optimale condities kan rijpen. De wijnmakers zijn geen onbekenden in de wereld van topwijnen. Er is eerst en vooral Stephan von Neipperg, eigenaar van zes bekende wijnkastelen in Saint-Emilion (Château Canon La Gaffelière, Clos de l'Oratoire, La Mondotte,.). Verder is er ook Marc Dworkin, eveneens actief in Frankrijk en al langer aan het werk in Bulgarije om de wijnproductie daar kwalitatief te verbeteren. Samen maken zij wijnen met het grootste respect voor natuur, ranken en druiven. Stephan von Neipperg wil zijn tijd nemen om goede blends te maken. Hij geeft de voorkeur aan assemblagewijnen die volgens hem rijker, harmonischer en complexer zijn. Doorgedreven selecties van druiven en gebruik van nieuwe en jonge Franse eiken vaten staan verder borg voor topkwaliteit.
Petit Enira is gemaakt met vooral merlot (56%) en syrah (24%) en nog een kleine hoeveelheid petit verdot (14%) en cabernet sauvignon (6%). Na handpluk en zorgvuldige selectie rijpt de wijn 12 maanden in Franse eiken vaten. Dit levert een smaakvol en evenwichtig glas op met fruitige toetsen van de merlot en pittigheid van de syrah. Zo wordt deze 'kleine' de ideale passe-partout van stoofpotjes of desgewenst een feestelijke barbecue. Te schenken op 17 à 18 graden tussen zijn tweede en zesde jaar. Smakelijk!
Jaar:
Categorie:
Land:
Regio:
Appelatie:
Druivensoort:
Zoetheid:
Volume:
Artikelnummer:
369I
Schrijf je eigen beoordeling