BOURGUEIL Couly-Dutheil Domaine de l'Ereau
Op voorraad
- 75 cl
€ 10,90 /per stuk
Over BOURGUEIL Couly-Dutheil Domaine de l'Ereau
Het huis Couly-Dutheil kende zijn oorsprong in 1921 en heeft naam en faam gemaakt in de AOP Chinon gelegen in het zuiden van het wijngebied Touraine. De derde en vierde generatie zetten het werk verder van stichter Baptiste Dutheil in een streek vermaard om zijn prachtige kastelen en mild zeeklimaat. Geschikte kalkhoudende gronden met kiezel in de bodem en lange zonnige periodes zorgen voor een uitstekende omgeving om heel mooie wijnen te maken. De appellatie Bourgueil ligt in Touraine, ten westen van de stad Tours. Met de buren Chinon en Saint Nicolas de Bourgueil brengen zij voortreffelijke rode wijnen voort op basis van cabernet franc, ter plaatse breton genoemd. Bourgueil heeft uitzicht op de Loire en met zijn kleurrijke dorpjes met oude huizen is het een ideale bestemming voor wijntoerisme. De wijngaarden van Bourgueil strekken zich uit over het grootste deel van de oude terrassen op de rechteroever van de Loire, op een hoogte van ongeveer 15 meter boven het wateroppervlak. Het gebied vormt een lint van 15 kilometer lengte en heeft een aangeplante oppervlakte van 1300 ha. De AOC Bourgueil moet voor 90 % bestaan uit cabernet franc -waarbij de enige andere toegestane druif de cabernet sauvignon is- met een maximum rendement van 55 hl/ha. Het alcoholpercentage mag de 13 % niet overschrijden. Deze Bourgueil is 100 % cabernet franc en kleurt granaatrood in het glas. De frisse toetsen van rood fruit domineren en we nemen ook een lichtzoete florale toets waar. De wijn rijpte een zevental maanden op stalen tanks. Bij het mondgevoel vallen bij de aanzet onmiddellijk fruitigheid en soepelheid op. De zuren zijn sappig en tannines reeds zacht met nog een licht bitter toetsje. Een veelbelovende wijn die mooi in evenwicht is en een lange fruitige afdronk kent. Een ideale hoogzomerwijn waarvan we ook licht gekoeld kunnen genieten met een waaier van lekkere (streek)producten. Probeer de combinatie met gegrild gekruid varkensvlees , gemarineerde kip op de barbecue of bij wat geiten- of schapenkaas. Deze Bourgueil is op zijn best tussen zijn 2e en 5e jaar en schenk hem fris bij een temperatuur rond 14 à 15 graden en laat de lange hete zomer maar lang duren.
Schrijf je eigen beoordeling