U bent hier

11+1

BEAUNE 1e CRU 'Cras' ROUGE Joseph Drouhin

Nieuw
Rode wijn van Frankrijk (2017)
Momenteel niet voorradig
BEAUNE 1e CRU 'Cras' ROUGE Joseph Drouhin
  • 75 cl
  • Wijn van de maand
€  49,90 /per stuk
-+
Totaal:
€  49,90

Over BEAUNE 1e CRU 'Cras' ROUGE Joseph Drouhin

Het familiale huis 'Joseph Drouhin' is opgericht in 1880 door de toen 22 jarige Joseph Drouhin, afkomstig uit de Chablis streek. In 1918 volgt zijn zoon Maurice hem op en die breidt het huis uit met percelen in prestigieuze wijngaarden zoals onder andere 'Clos de Vougeot' en 'Clos des Mouches'. Nog later is het op zijn beurt diens zoon Robert die ook zorgt voor heel wat uitbreiding en zelfs een domein koopt in Chablis. Vandaag zijn het zijn kinderen, de vierde generatie, die aan het roer staan. De drie broers en één zus hebben elk hun specifieke taken en werken elke dag hard om te zorgen dat de hoogstaande reputatie van het huis in ere blijft. Ze vullen elkaar feilloos aan en streven alle vier dag in dag uit naar perfectie in alles wat ze doen. Ze blijven ook steeds alles in vraag stellen en zoeken naar andere en betere manieren om bepaalde zaken te doen. Het is de zus, Véronique, die als gediplomeerd oenologe de wijnen maakt. Ze werkt volledig biologisch (en zelfs meer en meer biodynamisch) en met heel veel respect voor de natuur. Haar streven is om wijnen te maken die perfect evenwichtig en harmonisch zijn, fijn, elegant en toch karaktervol. Met zijn 73 hectare wijngaarden verspreid over 90 appellaties, heeft Drouhin een heel grote verscheidenheid in bodemsamenstellingen en liggingen en het is die verscheidenheid die zo typisch is voor deze wonderlijke streek en waar een bekwame wijnmaakster zoals Véronique prachtige dingen mee kan doen. Deze Premier Cru komt van een wijngaard op een heuvel ten noordwesten van Beaune met oost-zuidoost ligging. De aanduiding 'Cras' komt van de middeleeuwse term 'crai' wat zoveel betekent als een rotsachtige leembodem. De Romeinen hadden lang voor die tijd al het potentieel van het terroir correct ingeschat en overal wijnranken aangeplant. Er zijn daarvan trouwens nog restanten met eeuwenoude muurtjes en platgetreden paden. Maar nu terug naar het Joseph Drouhin tijdperk. De eigentijdse wijnmakers houden de opbrengst van de druiven beperkt en de selectie gebeurt tros per tros waarbij alleen de mooiste gebruikt worden. Ook die mooiste, geselecteerde druiventrossen worden nog nauwkeurig geïnspecteerd en minder rijpe druiven verwijderd: als dat geen toewijding is. Naast een biodynamische aanpak in de wijngaard, volgde er de gekende aanpak van het huis met extractie, pigeage en remontage. Het edele vocht mocht 14 tot 18 maaanden rijpen op gedegen Franse eiken vaten van 3 jaar oud. Het bottelen gebeurt na individuele keuring van de vaten (proeven dus) zodat de kwaliteit top is! Robijnrode, heldere kleur in ons glas en we snuiven de geuren van cassis en braambes op met een mooie vanilletoets. Als we deze wijn zouden laten rijpen tot zijn tiende of zelfs dertiende jaar, zou u er ook nog truffel, leer en subtiele kruidigheid bij krijgen. De zachte afdronk verleidt en verwent ons lang met geurige houttoetsen. Zo aromatisch en expressief als deze Premier Cru is, kent hij nu al veel evenwicht met versmolten tannines en fluwelen zuurtjes. Deze heer van stand schenken op 16 à 17 graden bij bijvoorbeeld een patrijsje met groene kool en pancetta of een gebraden korhoen met raapjes en girolles. Mooie Bourgogne!
Jaar: 
Categorie: 
Land: 
Regio: 
Druivensoort: 
Zoetheid: 
Rijping op vaten: 
Volume: 
Artikelnummer:
553G

Prima aanbod en service, regelmatig klant bij jullie.

Carl

5
Carl Wuyts

Goede service, goede wijnkeuze, aangename prijs/kwaliteit

5
Geerts Marleen