U bent hier

Primeur

Reserveer nu uw BORDEAUX wijnen van het uitzonderlijke wijnjaar 2018 IN PRIMEUR ! 

Na het moeilijke wijnjaar 2017 (kleine volumes door voorjaarsvorst) staat Bordeaux er weer helemaal met zijn 2018, een topper!

Al is het voor de wijnbouwers zeker geen makkelijk jaar geweest, wel integendeel. Zoals 2016 was ook 2018 een half nat, half droog jaar. Zeer nat in de eerste helft van 2018 (600 mm regen tussen 1 januari en 10 juli) en bijzonder droog in de tweede helft, behalve twee stormen in september. Hierdoor kreeg Bordeaux te maken met agressieve meeldauw, een schimmel die de druiven aantast en op zeer korte tijd veel schade kan aanrichten, de ergste in decennia! Ideaal om zich te ontwikkelen zijn immers warme, vochtige omstandigheden. Enkele grote kastelen die volledig biologisch of biodynamisch werken, zagen tot soms 80% van hun oogst verloren gaan door de zich zeer snel verspreidende meeldauw waar ze, door hun bio status, niets konden tegen doen. Voorbeelden zijn Château Pontet Canet en Palmer. Maar ook andere, minder grote namen zoals château D’Angludet en Durfort-Vivens zagen ¾ van hun oogst verloren gaan… Daarenboven vernielde enkele plaatselijke  hagelstormen eind mei en 15 juli ongeveer 10.000 hectare. Nochtans is het totale volume voor Bordeaux normaal, mooi op het gemiddelde. Al bij al valt het dus nogal mee als je niet bij de ongelukkigen hoort tenminste.

Qua stijl is het altijd moeilijk om al te gaan vergelijken in dit vroege stadium maar algemeen gesproken kan het de vergelijking met de rode van het grote 2016 aan, alleen misschien iets minder zuren, iets meer alcohol en iets minder homogeen door de meeldauw en de plaatselijke hagel. In elk geval blijft het geheel lekker fris, met smakelijk fruit en een mooi evenwicht. Verder ook zachte maar duidelijk aanwezige tannines en een mooie vettigheid Opvallend is ook weer dat het reeds zeer drinkbaar is in dit piepjonge stadium. Eigenlijk kon elke wijnbouwer de stijl zelf mee bepalen door het kiezen van de voor hem gepaste oogstdatum: als je wat vroeger plukte heb je wijnen met wat meer frisheid en iets lichter, als je later plukte zijn de wijnen rijker en ronder.

Ook voor de droge witte wijnen was dat moment van plukken heel belangrijk, vroeger geplukte druiven geven mooie, levendige wijnen als resultaat.

Voor zoete witte wijnen waren de omstandigheden wat moeilijker door de afwezigheid van vochtige condities na de zomer die er normaal moeten voor zorgen dat de ‘edele rotting’ mooi op gang komt. De eerste botrytis is pas vanaf 5 oktober waargenomen. Niet ideaal qua omstandigheden maar toch mooie wijnen, niet ver van 2016.

Zeker een jaar om niet te missen dus, vooral voor de rode wijnen, en misschien wat in te investeren. U zal er meer plezier aan hebben dan van het geld op uw spaarboekje…

 

Op deze prijzen is geen enkele korting meer van toepassing en tellen de punten van ons puntenspaarsysteem niet. Alle wijnen zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

 

Maak uw keuze

Steeds tevreden geweest

5
Bertels Emile

Très bonne sélection de vins et livraison en soirée à la demande. Parfait!

5
Goies Jean-François