U bent hier

Primeur

Zeven jaar na de opeenvolging van de twee memorabele wijnjaren 2009 en 2010, hebben we opnieuw hetzelfde geluk met 2015 en 2016. Want neem het van ons aan, 2016 is een absoluut topjaar in Bordeaux!

Algemeen gesproken kunnen we stellen dat de rode wijnen van 2016 wat frisser zijn dan die van topper 2015 en minder alcohol hebben. Het zijn zonder meer uitzonderlijke wijnen: inktzwart van kleur, zeer aromatisch, bijzonder evenwichtig en harmonieus, levendig, fris, zijdezacht en boordevol rijp fruit. Opmerkelijk is ook de zeer goede balans tussen het fruit, de frisse zuren en de rijpe, al mooi versmolten tannines. Een bijzondere combinatie van kracht en finesse die zorgt dat ze jong al uiterst aangenaam smaken maar tegelijk ook een lang bewaarpotentieel hebben!

Als meest geslaagde regio’s in 2016 denken we vooral aan het Noorden van de Haut-Médoc (Saint-Estèphe, Pauillac, Saint-Julien), Pessac Léognan en de Merlot’s van Fronsac (misschien wel het beste jaar ooit voor deze appellatie…) en Saint-Emilion. De vroegrijpe Merlot’s zijn over het algemeen vlezig, rond, rijp en hebben voldoende frisheid. De later rijpe Cabernet Sauvignon’s zijn zeer diep van kleur, hebben veel structuur en tannine en zijn een toonbeeld van beheerste kracht die bovenal fijn en elegant blijft.

Het begon nochtans allemaal niet zo makkelijk in 2016. De winter was zacht en nat maar ook de lente ging zo verder met heel veel regen en frisse temperaturen. Maar dan is de broodnodige ommekeer gekomen vanaf 20 juni en is de zomer prachtig van start gegaan om pas te eindigen eind oktober! Zodoende kon de bloei snel en gelijkmatig verlopen en zag alles er heel goed uit. Heel de zomer bleef het warm, zonnig en heel droog. Er viel in de periode juli/augustus 5 maal minder regen dan normaal, iets wat geen probleem was door de overvloedige regen die in de eerste helft van het jaar was gevallen. En de regen die dan uitzonderlijk toch eens viel rond 4 augustus bijvoorbeeld, was perfect getimed en kwam net op het moment dat de wijngaard het even nodig had.

Ook rond 13 en 14 september en later rond 30 september, viel er zeer welkome regen net wanneer de wijnstok wel wat water kon gebruiken. Het leek wel alsof er een wijnbouwer aan het bedieningspaneel van het weer zat, zo perfect kwam het allemaal uit! Ook wanneer het in oktober wat frisser werd bleef het toch mooi zonnig en droog, ideale oogstomstandigheden waar elke wijnbouwer van droomt… Hierdoor was er geen haast en kon elk perceel rustig en op zijn ideale rijpheid geoogst worden. De oogst verliep nooit over een zo lange periode en duurde tot eind oktober. Een wijnbouwer zei me dat het de langste, laattijdigste en rustigste oogst was die hij reeds meemaakte in zijn lange carrière, een droom…

 

Op deze prijzen is geen enkele korting meer van toepassing en tellen de punten van ons puntenspaarsysteem niet. Alle wijnen zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Maak uw keuze

Bestelling gaat via een vlotte verwerking, we zijn benieuwd of de levering ook zo vlot zal verlopen.

5
Liesbeth Van Aerschot

Heel goed oversight op website en gemakkelijk te bestellen.

Vriendelijke groeten.

5
Roland Verstappen