U bent hier

Primeur

Al is 2017 natuurlijk niet van het niveau van topjaren zoals 2015 en 2016, er zijn toch heel aangename verrassingen en heel wat mooie wijnen gemaakt. Het is dan ook geen 2013 maar eerder een 2014 als je graag jaren vergelijkt. De rode wijnen zijn over het algemeen elegant, sappig, vol en zacht en hebben een zeer aangename fruittoets en een goed evenwicht. 2017 is een jaar met veel gezichten maar waarschijnlijk beter dan sommige mensen verwachten…
 
Vorst eind april is natuurlijk een grote spelbreker geweest voor de wijnboeren, het was sinds 1991 geleden dat dit nog eens zo veel schade aanrichtte in Bordeaux. Maar we moeten dat ook niet overdrijven: 80% van de 150 topkastelen hadden een normaal oogstvolume. Het onheil is meer geschied in de kleinere wijnen zodat het totaal qua hoeveelheid in Bordeaux wel op -33% ten opzichte van een gemiddeld wijnjaar uitkomt en -40% t.o.v. een overvloedig jaar als 2016. Vergeet niet dat er in Bordeaux 6500 wijndomeinen actief zijn. 
 
Zoals dat altijd het geval is bij vorst, zijn sommigen helemaal niet getroffen en andere alles kwijt. Zo produceren enkele kastelen helemaal niks in 2017, dit is het geval voor Fieuzal, La Pointe, Angludet en nog enkele andere. Ook zijn er die een minimale hoeveelheid hebben gemaakt, zoals La Fleur Cardinale, slechts 10% van een normale oogst, alleen verkrijgbaar in Magnums dit jaar. Sommige appellaties zijn meer getroffen dan andere maar zelfs vlakbij elkaar gelegen château’s kunnen een heel ander resultaat geven binnen éénzelfde appellatie. Hoger gelegen wijngaarden of wijngaarden die dicht bij een rivier liggen, hadden minder of geen last van vorst. De grootste verliezen door vorst worden opgetekend in Pessac-Leognan en de Libournais (St-Emilion, Pomerol, Fronsac). 

Qua kwaliteit zijn er binnen bijna elke appellatie grote verschillen, van heel goed naar heel slecht, maar de meest geslaagde appellaties zijn in het algemeen gesproken zeker Saint-Julien, Pauillac en Saint-Estèphe. Maar laat ons niet te veel veralgemenen want 2017 is heterogeen en ook in appellaties zoals Saint-Emilion en Pomerol zijn een aantal prachtige wijnen te vinden. Vermits de kwaliteitsverschillen groot zijn, zal er veel strenger geselecteerd dienen te worden.
 
Voor de droge witte is het veel eenvoudiger, die zijn bijna allemaal bijzonder geslaagd in 2017, veel frisheid en een heel mooi evenwicht! Ook voor de zoete witte wijnen is het een heel mooi wijnjaar.

 

Op deze prijzen is geen enkele korting meer van toepassing en tellen de punten van ons puntenspaarsysteem niet. Alle wijnen zijn verkrijgbaar zolang de voorraad strekt.

Maak uw keuze

Bestelling gaat via een vlotte verwerking, we zijn benieuwd of de levering ook zo vlot zal verlopen.

5
Liesbeth Van Aerschot

Heel goed oversight op website en gemakkelijk te bestellen.

Vriendelijke groeten.

5
Roland Verstappen