Wijnjaar 2018
Europa
Na een zachte winter en een natte lente met late vorst geniet Europa nu van een tropische zomer.
Bordeaux, Champagne en de Douro vallei werden in mei getroffen door enkele hevige hagelbuien: Côtes de Bourg, Blaye, zuidelijk Médoc en Pessac werden getroffen op zo'n 7100 hectare wijngaarden, waarvan 3400 hectare tot 80% schade hebben opgelopen...
In juli waren er in Bordeaux enkele felle regenstormen, met als gevolg massale uitbraken van valse meeldauw door het warme, vochtige weer. Bij enkele domeinen verschenen de typische meeldauwvlekken en poederige schimmelpluis enkel op de bladeren maar in het algemeen werd ook het fruit aangetast. Overal werden wijnbouwers verrast door de snelle uitbraak.
Valse meeldauw doet de bladeren verkleuren, verschrompelen en afvallen. Druiventrossen worden bruin en de bessen beginnen te verdrogen. Uitstekende wijnjaren als 2000 en 2008 hadden ook last van meeldauw. Een uitbraak van deze schimmel is dus niet steeds nefast voor de kwaliteit.
Domeinen die conventionele, systemische spuitproducten gebruikten waren door de intense uitbraak amper beter beschermd tegen meeldauw dan degene die organisch, biologisch of biodynamisch werkten. De verliezen waren echter beperkt dankzij de grote hoeveelheid druiventrossen, waardoor men nog steeds een goede en grote oogst verwacht. In de betere, prestigieuze gebieden kon men ook sneller reageren door het micro-management van een groter en alerter wijngaardteam.
Het wegsnoeien van de aangetaste druiven verving de traditionele "groenoogst": groene delen van de trossen worden weggeknipt om aldus een betere rijping en concentratie van de resterende druiven te bekomen.
Momenteel zijn de zonnige en droge omstandigheden perfect voor de wijngaarden: door een gebrek aan water wordt de groei van de wijnranken en druiven beperkt en kunnen alle suikers die door fotosynthese worden gevormd naar de druiven gaan.
De druiven bekomen een mooie concentratie. De rijping evolueert optimaal door het zonnige weer. De fotosynthese zet zich immers onverstoord verder. De bessen blijven klein genoeg zodat later bij de vergisting de verhouding tussen sap en vaste bestanddelen perfect zal zijn. In Frankrijk verwacht men een totale opbrengst van 46.8 miljoen hectoliter in 2018 (27% meer dan 2017 en 7% meer dan het 5-jaarlijks gemiddelde).
In Spanje was er schade aan wijngaarden door vorst tijdens een koele lente. Nadien volgden zware stormen met schade van hagelbuien, voornamelijk in Rioja. Ondanks goede hoeveelheden fruit in de wijngaarden hangt de kwaliteit nu af van het zonnige weer in augustus. De coöperaties spreken van een opbrengst van 43 miljoen hectoliter.
In Italië kende men een winter zonder al te veel vrieskou. 2018 geeft een minder overweldigend warme zomer dan het snikhete 2017, met korte periodes van hittegolven afgewisseld door korte en intense regenbuien. Het rijpingsproces van de druiven wordt negatief beïnvloed door een overmaat aan water en vochtigheid en door de resulterende schimmelziektes. In het algemeen heeft men gematigd positieve verwachtingen voor de oogst van 2018. In Piëmonte en Toscane verwacht men een goed tot uitstekend wijnjaar indien de maand vóór de oogst zonnig blijft. Opbrengst wordt geschat op 42,5 miljoen hectoliter.
Voor Europa zijn de komende twee maanden (augustus en september) uiteraard nog heel belangrijk. Als het mooi droog weer blijft met eventueel een klein regenbuitje op het juiste moment, en volledig droog en rustig tijdens de oogstweken, dan komt alles prima in orde. Duimen maar!
Het zuidelijk halfrond
Voor het zuidelijk halfrond is de oogst 2018 uiteraard al enkele maanden binnen, daar is het nu winter.
In Chili zien we een bovengemiddelde oogst van goede kwaliteit.. Na een natte en koele winter waren de lente en zomer daar probleemloos en verliep alles goed.
Ook in Argentinië is al een tijdje geoogst en verliep alles goed. Ze hebben daar ongeveer 30% meer oogst dan in 2017 en komen zo op net geen 20 miljoen hectoliter.
Ook in Zuid-Afrika waren voor oogstjaar 2018 de druiven van goede kwaliteit, maar daar ligt het oogstvolume minstens 15% lager dan 2017 door vorst en ernstige droogte. Dat zet de prijzen erg onder druk. De opbrengst is 9,5 miljoen hectoliter.
Reactie toevoegen