U bent hier

Wijnetiquette is een geheel van verschillende regels.

Wijnetiquette: een inleiding

Algemene wijninformatie
27 februari 2017

Ga je thuis een wijnproeverij organiseren? Of wil je gewoon graag meer ontdekken over de regels van de wijnetiquette? Lees dan verder voor een korte inleiding.

De regels van de wijnetiquette

Sommige regels gaan over de manier waarop moet worden omgegaan met de wijnfles, andere hebben het dan weer over de schenk- of bewaartemperatuur. Wij zetten een aantal van de meest courante regels van de wijnetiquette op een rijtje:

- Heel belangrijk is de serveertemperatuur van de wijn. Rode wijn schenk je meestal rond 17 à 18°C. Lichtere rode (Beaujolais bv.) mogen iets frisser op 15 à 16°C. Witte wijn serveer je koeler, maar niet té koud. Afhankelijk van het type witte wijn is tussen de 8°C en 12°C perfect voor een goede smaakbeleving.

- Ga je de wijnfles openen, doe dit dan op een zachte manier. Dit geldt zeker voor mousserende wijnen of champagnes – ploffende kurken horen niet thuis in de wijnetiquette, omdat je zo snel al het koolzuur verliest.

- De volgorde van inschenken gebeurt met respect. Bevind je je in een zakelijke setting, bedien dan eerst de belangrijkste gast. Is de sfeer eerder privé, dan komt de oudste dame eerst aan beurt.

- Tijdens het inschenken houd je de fles vast aan de onderzijde.

- Schenk de wijnglazen niet te vol. Tot iets onder het breedste deel van het glas is voldoende. Let erop dat je in elk glas evenveel schenkt.

- Neem een wijnglas altijd bij de steel vast. Zo wordt de wijn niet opgewarmd door je hand en komen er geen vingerafdrukken op het glas.

- Zet je wijnglas neer wanneer je er niet van drinkt. Continu je wijn vasthouden wordt in de wijnetiquette namelijk als onbeleefd beschouwd.

- Ga je proeven van de wijn, wals er dan eerst mee. Ruik eraan en neem een slok. Laat de wijn vervolgens rondgaan in je mond zodat je alle smaken goed kan proeven.

Beoefen deze wijnetiquette-tips tijdens een wijncursus

Wil je meer leren over wijn? Schrijf je dan in voor een wijncursus bij Magnus. Je hebt de keuze uit verschillende data waarbij telkens een andere streek aan bod komt. Lees er meer over op deze pagina.

Reactie toevoegen

Ook in de winkel, ook bij levering thuis: Magnus is een kwaliteitsvol, vriendelijk en vooral lekker wijnbedrijf; "groots", zoals de naam.

5
Joost Tresignie

alles is tot nu toe naar wens

4
patrick pieters