U bent hier

Wijn decanteren en karafferen

Wijn decanteren en karafferen: wat is het verschil?

Algemene wijninformatie
26 juli 2016

Veel mensen denken dat wijn decanteren hetzelfde is als wijn karafferen. Dit is echter niet het geval. Hoewel de techniek min of meer overeenkomt, verschilt het doel.   

Wat betekent wijn decanteren?

Je kan wijn decanteren door hem over te schenken in een glazen karaf. Dit doe je voornamelijk wanneer je de wijn wilt afscheiden van zijn bezinksel. Je hoeft echter niet elke wijn te decanteren: jonge wijn bijvoorbeeld bevat nog geen bezinksel waardoor decanteren niet nodig is.

Belangrijk bij decanteren is dat je het heel rustig en voorzichtig doet zodat de (oude) wijn zo weinig mogelijk extra lucht krijgt. Oude wijnen zijn namelijk wat fragieler en door te veel extra zuurstof kunnen ze in korte tijd volledig oxideren.

Wat betekent wijn karafferen?

Ook bij karafferen wordt de wijn uitgeschonken in een karaf, maar wel om een andere reden dan bij decanteren. Je gaat een wijn namelijk enkel karafferen wanneer hij nog niet ‘op dronk’ is en de tannines nog te sterk zijn. Wanneer je de wijn uitschenkt in een karaf wordt deze vermengd met zuurstof, waardoor de tannines zachter worden. Daarna laat je hem walsen. Op die manier worden de tannines sneller zachter dan wanneer je enkel de kurk van de fles haalt.

Wijn karafferen doe je best in een ruime karaf, met een dikke ronde buik en een lange hals. Je kan ook een groot wijnglas gebruiken. Laat de wijn goed walsen, met grote bewegingen, zodat hij goed in aanraking komt met zuurstof. Hierdoor komen de aroma’s van de wijn vrij en komt de smaak veel beter tot zijn recht.

Reactie toevoegen

zeer tevreden

5
Van Volsem-Demedts

Altijd lekkere wijnen en prima service.

4
WaltB