U bent hier

Hoe combineer je vis en wijn?

Waarom drink je rode wijn bij vlees en witte wijn bij vis?

Algemene wijninformatie
13 mei 2016

 

Vaak raadt men aan om rode wijn bij vlees te drinken en witte wijn bij vis. Je kan echter ook perfect rode wijn met vis combineren. Ga je voor deze optie, dan zijn er wel enkele aspecten waarmee je rekening dient te houden. Zo speelt de hoeveelheid tannines in de wijn een belangrijke rol.

Tannines en eiwitten: geen ideale combinatie

Rode wijn bevat meer tannines dan witte wijn, en vis is zeer eiwitrijk. Hierdoor is de combinatie van beide niet ideaal. Integendeel: eiwit versterkt de tanninesmaak, wat leidt tot een bizar resultaat. Heb je geen idee hoe tannines proeven? Het is te vergelijken met de smaak die je ervaart wanneer je op een druivenpit bijt of een slokje neemt van thee die te lang getrokken heeft.

Wat zijn tannines exact?

Tannines (of looistof) zijn afkomstig van de druivenschillen, druivenpitten, druivensteeltjes en houten vaten waarin wijn gerijpt wordt. Deze stof komt dus in de wijn tijdens het gistingsproces en vind je zowel in witte als in rode wijn. Omdat witte wijn een ander gistingsproces doorloopt dan rode wijn, vind je in deze laatste echter meer tannines.

Wat doen tannines in wijn?

Tannines zorgen ervoor dat wijn geleidelijk rijpt en remmen de groei van bacteriën af waardoor de wijn langer houdbaar is. Tannines zorgen er ook voor dat de ontwikkeling van de specifieke geur- en smaakstoffen op een rustig tempo verloopt, wat alleen maar voordelen heeft voor de wijn. In sommige specifieke gevallen worden tannines ook kunstmatig toegevoegd.  

Rode wijn en vis: het kan

Tegenwoordig worden wijnen anders gemaakt dan vroeger. Zo zijn heel wat rode wijnen niet meer zo tanninerijk als voorheen; ze zijn veel soepeler geworden. Vandaar dat bepaalde rode wijnen ondertussen ook een betere partner zijn voor bepaalde vissoorten.

Daarnaast zal ook de bereidingswijze van de vis mee de wijnkeuze bepalen en ondersteunen. Zo zal een gepocheerde vis lichter en delicater van smaak zijn dan een gegrilde vis. Door de licht verbrande toets die het grillen met zich meebrengt creëer je immers een vorm van bitterheid in de vis, waardoor die zich beter leent tot de combinatie met een krachtigere rode wijn.

Een goede rode wijn voor bij vis

Wil je dit graag eens uitproberen en een visgerecht combineren met rode wijn? Aarzel dan niet en vraag ons om raad. Smakelijk!

 

Reactie toevoegen

Grote keuze, aan aantrekkelijke prijzen, vlotte levering

5
Georges Heyvaert

Prima website. Alleen spijtig dat de promoties die ik per brief heb ontvangen zelf moest zoeken op de website

3
Danielle Van Nuffel