U bent hier

Reserveer nu uw BORDEAUX wijnen van het uitzonderlijke wijnjaar 2019 IN PRIMEUR !

Primeur
06 juni 2020

Context

Na veel twijfelen en onduidelijke communicatie of er al dan niet een primeurcampagne Bordeaux 2019 zou komen, en indien ja wanneer (zomer 2020, najaar of zelfs begin 2021?), zijn ze plots, onverwacht  tot actie overgegaan in Bordeaux.

Voor zowel handel als journalisten en wijnliefhebbers, kwam die plotse start laatste week van mei volledig onverwacht. Zeer belangrijke, zelfs prijsbepalende uitgaven/journalisten zoals ‘The Wine Advocate Robert Parker’ zijn nog helemaal niet klaar met hun proeverijen en scores. Ze zullen die pas eind juni publiceren, al sturen ze af en toe al wel een beoordeling toe van een wijn die ze reeds konden proeven. Eén van de andere belangrijke, gerenommeerde wijnschrijvers, ‘James Suckling’, is wel reeds bijna helemaal klaar met zijn proeverij en scores. Hij liet van alle wijnen enkele weken geleden al stalen opsturen en werkte goed door. Daarom publiceren we voorlopig zijn scores bij de wijnen die nu reeds uitkomen, die van ‘The Wine Advocate Robert Parker’ zullen we er bij zetten vanaf ze uitkomen.

 

Weer een topjaar in Bordeaux!

‘Hier zijn ze weer’ hoor ik u denken, ‘weer een topjaar’… Ik begrijp dat het voor velen een ongelofelijke reeks begint te worden na 2015, 2016, 2018 en nu 2019, maar het is ontegensprekelijk opnieuw een uitzonderlijk wijnjaar in Bordeaux! Het lijkt alsof de wijngaarden zich zachtjes weten aan te passen aan de nieuwe omstandigheden van meer zon, warmte en droogte.

 

Het wijnjaar 2019 en hoe verhoudt het zich tot 2018

2018 en 2019 zijn allebei uitzonderlijke wijnjaren in Bordeaux! 2019 is een klassieker wijnjaar dan 2018, klassiek-modern is eigenlijk de juiste term omdat je alle klassieke elementen hebt maar ook de moderniteit door het warmere klimaat. Het was wel veel makkelijker voor de wijnbouwers dan 2018 toen alles moeilijker verliep door een atypisch voorjaar en ook daarna problemen zoals meeldauw en dergelijke. Daar zijn de wijnbouwers in 2019 allemaal van gespaard gebleven, de condities waren over het algemeen goed, al zijn er elk jaar wel wat specifieke probleempjes op te lossen. 2018 en 2019 zijn eigenlijk ongeveer gelijk wat betreft de gemiddelde maximum temperatuur van juli en augustus (28.6°) en van het aantal dagen met een temperatuur boven 30° (21 dagen). Maar de hoeveelheid regen die is gevallen over het hele groeiseizoen was anders verdeeld: meer regen in juni en wat welgekomen buien in juli en augustus 2019 (maar 49mm in 2019 tegenover 76mm in 2018). De belangrijkste karakteristiek van 2019 is de grootte van de druiven: in 2019 zeer klein, hoofdzakelijk te verklaren door die mindere regenval in juli en augustus. De invloed van de regenbuien in september op de grootte van de druiven is zeer klein, maar deze buien hebben wel een positieve invloed gehad op de fenolische rijpheid (zoals het woord zegt is dat de rijpheid van de fenolen, met name de anthocyanen en de tannines in de druif. De samenstelling van de fenolen verandert naarmate de druif rijpt. De tannines van een rijpe druif zijn minder bitter en minder drogend). Die kleinere druiven dan die van 2018 zijn minstens even rijk aan suiker maar hebben ook iets meer aciditeit, kleur en tannines.

 

De weersomstandigheden van wijnjaar 2019

Na een zachte en relatief droge winter, begon de knopvorming zeer vroeg, al in de laatste week van maart. Maar daarna waren april en mei kouder en vrij droog. Daardoor ging de groei in het begin vrij traag met daarna wat nattere omstandigheden die achteraf bekeken goed van pas kwam als de droge, warme periode begon vanaf 21 juni. Het was een lange droge periode maar nooit extreem. Doordat de wijngaard in het begin niet te snel groeide, had hij minder water nodig en zodoende kon die droge periode makkelijker doorgekomen worden. Zelfs de 2 hittegolven van 26/27 juni en daarna van 22 tot 25 juli werden goed verteerd door de wijnstokken. Na die warme en droge juli maand regende het eind juli en dat was fantastisch nieuws. Daarna werd het opnieuw heel droog, behalve even midden augustus, maar het was gelukkig iets minder warm en de nachten waren lekker koel. Zodoende kon de aromatische frisheid en het fruit mooi behouden blijven. Beter een warme juli maand dan een te warme maand augustus want dan kan je het evenwicht verliezen. Het is trouwens ook daarom dat er ook zo veel voortreffelijke droge witte wijnen zijn gemaakt, zowel wit als rood zijn uitzonderlijk in 2019.Ook de maand september verliep zeer goed met enkele verfrissende regenbuien op het juiste moment en de aanvang van de oogst onder perfecte omstandigheden!

 

Hoe zijn de wijnen van 2019

2019 is in Bordeaux zowel voor droog wit als rood een topjaar.

De rode wijnen hebben een verbazingwekkende, heerlijke frisheid! Ze zijn bovendien opmerkelijk evenwichtig, rijk en elegant. De tannines zijn zacht, de wijnen hebben veel diepte en finesse en zijn bijzonder smaakvol.

Ook de witte zijn uitzonderlijk: fris en sprankelend zijn de fruitige aroma’s intens en aantrekkelijk. In de mond vinden we diezelfde frisheid en een expressieve smaak met soms exotische toetsen, heel geslaagd!

 

Zoals voor 2018 zeggen we; zeker een jaar om niet te missen en misschien wat in te investeren. U zal er meer plezier aan hebben dan van het geld op uw spaarboekje!

Bekijk onze selectie primeur 2019

Reactie toevoegen

Prima service

5
Jan Van Berckelaer

Dino Vertegenwoordiger Desco NV.
Wij werken nu al geruime tijd samen voor onze cadeau acties.
Ik hoor klanten nooit klagen, dus geven jullie prima service !
Dikke merci hiervoor.
Dino.

5
Dino Frackiewicz