U bent hier

Philippe Manfredini vertelt over de champagnes van champagnehuis Maison J. De Telmont

Interview met Philippe Manfredini van Maison J. De Telmont

Wijndomeinen
16 januari 2018

Het champagnehuis Maison J. De Telmont bevindt zich in het hart van de champagnestreek, in een klein dorpje genaamd Damery. Dit familiebedrijf werd opgericht in 1912 en wordt nu gerund door de vierde generatie. Op zo’n 30 hectare aan wijngaarden kweken zij de drie belangrijkste druifvariaties: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Wij spraken met Philippe Manfredini, export- en marketingdirecteur bij J. De Telmont.

Beschouw je Maison J. De Telmont als een traditioneel champagnebedrijf?

“Historisch gezien zijn we traditioneel, maar langs de andere kant is J. De Telmont ook een erg modern champagnehuis, met een hedendaagse stijl. Zo hebben we onlangs onze labels in een modern jasje gestoken en zijn ook onze champagnes fris en dynamisch.”

Weerspiegelt deze visie zich ook in jullie cliënteel?

“De laatste jaren zien we ons cliënteel effectief jonger en jonger worden. Onze nieuwe labels zijn dan ook iets wat jongeren aanspreekt; ze stralen frisheid, dynamiek en ‘iets anders’ uit. Maar uiteraard zullen we onze vaste klanten niet verget

en, de mensen met wie we langetermijnrelaties onderhouden. Die voelen zich misschien minder aangetrokken tot de nieuwe labels, maar ze kennen onze wijnen en blijven bij ons omwille van de kwaliteit. Ze vallen terug op wat ze lekker vinden. Dat is ook heel belangrijk voor ons.”

Als wijnbouwer ben je sterk afhankelijk van de natuur. Bewerk je dan gewoon wat je voor je krijgt, of heb je een bepaald idee in je hoofd en probeer je wat je hebt daarnaar te kneden?

“Beide, zou ik zeggen. Ons huidige klassieke aanbod gaat van de klassieke non-vintagewijnen naar de rosé. In dat gamma proberen we ieder jaar dezelfde stijl, dezelfde wijn te brengen. Om dat te doen moeten we samenvoegen wat we hebben. Daarnaast spelen we met de reservewijnen die we in stock hebben om zo een zeker kwaliteitsniveau te behouden.

Maar we hebben ook onze vintage wijnen, zoals de Blanc de Blancs van 2007. Hierbij willen we de oogst van 2007 respecteren en er niet mee spelen, maar eerder een beeld van het wijnjaar scheppen. 5 hectare van ons land bewerken we ook biodynamisch, wat betekent dat we de natuur zoveel mogelijk respecteren. Onze Cuvée Sans Soufre is zo’n biodynamische cuvée.”

Wat trekt jou aan in een wijn? Verkies je champagne boven andere wijnen?

“Zelf ben ik helemaal weg van champagne. Waarom? Omdat je het op eender welk moment kunt drinken. Je hoeft geen twee keer na te denken om een fles champagne te ontkurken, je hoeft niet te wachten tot je iets te vieren hebt. Elke dag kan een feest zijn. Dus ja, ik verkies champagne boven andere wijnen.”

Wat maakt in het algemeen een goede wijn, los van de champagne?

“Voor mij is een goede wijn eentje die goed uitgebalanceerd is. Met finesse, frisheid, goed fruit en een goeie nasmaak. Met een sterk doorzettingsvermogen. Staat je glas terug op tafel, dan moet je je nog altijd goed herinneren wat je net hebt geproefd. Dat is voor mij een goede wijn.”

Ben je geïntrigeerd door de champagnes van Maison J. De Telmont, probeer dan zeker een van onderstaande suggesties!


 
Foto’s:
http://www.en.phmanfredini.com/
 
 

Reactie toevoegen

Uitstekende leveringsservice.

5
André Faes

Steeds correcte levering(en).We blijven trouwe klant(en).
Mvg,
Guy&Judith Genbrugge

5
Guy Genbrugge