U bent hier

Domaine Lalaurie

Interview met Audrey Lalaurie: achter de schermen bij Domaine Lalaurie

Wijndomeinen
15 december 2016

Tijdens onze opendeurdagen nodigen we specialisten uit van verschillende wijndomeinen. Vorige maand kon je zo kennismaken met Audrey Lalaurie, van het gelijknamige Domaine Lalaurie in Zuid-Frankrijk.

Domaine Lalaurie is een echt familiebedrijf. Wijn zit jullie dus in het bloed?

“Inderdaad. Domaine Lalaurie werd opgestart door mijn vader in 1974. Sinds 10 jaar baten mijn tweelingzus Camille en ik het domein uit – we zijn al de tiende generatie. Mijn zus is zelf wijnbouwer en oenoloog, ik werk als verkoper.”

“Wijn is nu eenmaal onze passie. We zijn geboren op Domaine Lalaurie, waren altijd omringd door wijn, speelden in de wijnkelders, … De passie voor het werken met wijn kreeg ik dus zeker door van mijn ouders.”

Werken op een wijndomein in Zuid-Frankrijk klinkt heel idyllisch. Ervaar jij dat ook zo?

“Zeker en vast! Natuurlijk kennen we drukke en stresserende periodes, bijvoorbeeld wanneer het regent tijdens het oogstseizoen. Maar je werkt altijd samen met familie; we zitten in hetzelfde schuitje en gaan allemaal samen vooruit. Eenheid is hier heel belangrijk. Heeft iemand het moeilijk, dan gaan de anderen meteen helpen.”

Hoe wordt er geoogst op Domaine Lalaurie? Gebeurt dat machinaal of met de hand?

“Dat gebeurt machinaal. We doen dit omwille van de kwaliteit. Met machines kunnen we de druiven namelijk op het beste moment plukken, wanneer de maturiteit van de druif zich op het beste punt bevindt. Oogst je met de hand, dan gebeurt dat dikwijls net ná of net vóór dat moment. Dankzij de machines zijn we trouwens ook flexibeler. Wanneer er regen komt aanzetten kunnen we bijvoorbeeld sneller oogsten dan met de hand.”

Tot slot: wat is voor jou een goede wijn?

“Dat is simpel: voor mij is een kwaliteitswijn een wijn die je graag drinkt. Het gaat niet noodzakelijk om een specifieke wijn - het moet er gewoon een zijn waaruit je plezier haalt als je hem opdrinkt. Want dat is wijn: plezier, een passie.”

Ben je benieuwd naar de wijnen die Domaine Lalaurie produceert? Hieronder vind je enkele van onze suggesties. Bestel ze online en ervaar zelf de heerlijke smaak van deze wijnen uit Zuid-Frankrijk.

 

 

Reactie toevoegen

ALGEHEEL TEVREDEN

5
VERSCHUERE ANDRE

Perfecte service!

5
Silke