U bent hier

Hoe wordt rosé champagne gemaakt?

Hoe wordt rosé champagne gemaakt?

Champagnes
19 juli 2016

Wanneer je aan champagne denkt, denk je waarschijnlijk aan witte sprankelende wijn. Er bestaat echter ook een rosévariant van champagne. Deze rosé champagne heeft lange tijd een slechte reputatie gehad en werd niet beschouwd als echte champagne. Gelukkig is dit ondertussen helemaal veranderd en wordt rosé champagne door veel wijnhandelaars aangeboden.

In wat volgt bespreken we hoe zo’n rosé champagne juist gemaakt wordt; dit kan namelijk op twee manieren.

Methode 1: Rosé d’assemblage

De eerste methode om een rosé champagne te maken is de rosé d’assemblage. Bij deze werkwijze wordt een deel rode wijn, uiteraard uit de Champagnestreek, toegevoegd aan het mengsel waar men witte champagne mee maakt.

Dit lijkt misschien een eenvoudige methode om rosé champagne te maken, maar dat is het allerminst. De dosis rode wijn en (vooral) het tijdstip waarop hij wordt toegevoegd zijn immers heel belangrijk. Het zal de

 smaak, de kleur en de aroma’s van de rosé champagne bepalen. Omwille van het delicate karakter van deze bereidingswijze is rosé champagne een vrij dure wijn.

Methode 2: Rosé par macération

De tweede methode om rosé champagne te produceren is de zogenaamde rosé par macération of rosé de saignée. De naam wordt afgeleid van het Franse werkwoord voor bloeden, saigner, en houdt in dat men de schil van de donkere druif een tijdje laat “bloeden” of weken in het geperste sap in het wijnvat.

Ook hier spelen de duurtijd en de dosering van witte versus donkere druif een cruciale rol bij het bepalen van de smaak en het karakter van de uiteindelijke rosé champagne. Deze methode is net zoals de eerste methode zeer intensief, wat ervoor zorgt dat de fles een stevig prijskaartje krijgt.

 

Wil je graag rosé champagne kopen? Bekijk dan het aanbod in onze webshop en bestel jouw fles snel en makkelijk online. Je kan ons ook altijd contacteren voor meer informatie over rosé champagne.

Reactie toevoegen

Laat mij altijd leiden door het advies van Magnus en ik ben nog nooit teleurgesteld geweest. Klantenservice is uitstekend.

5
Christine Van der Plas

Gemakkelijk te bestellen online en steeds correcte levering en gemakkelijke betaling bij levering.

5
Coppers Nelly