Factoren die de kwaliteit van een wijn mee bepalen
Als wijnliefhebber heeft u ongetwijfeld al gemerkt dat er heel wat kwaliteitsverschillen zijn tussen de wijnen die u drinkt. Zelfs als wijngaarden maar enkele kilometers van mekaar verwijderd zijn, kan dit al een groot verschil opleveren in de kwaliteit van hun wijnen.
Hoe dat juist komt? Hieronder bespreken we 5 factoren die een grote invloed hebben op de kwaliteit van een wijn.
De bodem
Alles begint bij de bodem waarin de druivelaars geplant worden. Belangrijk is dat die warmte vasthoudt en water doorlaat. Bovendien mag de grond niet te rijk zijn. Als de wortels dieper moeten groeien om de nodige voedingsstoffen en water te vinden, zal de plant immers ook beter bestand zijn tegen bvb. lange droogtes.
Het klimaat
Daarnaast is ook het klimaat een belangrijke speler. Zuurdere wijnen kunnen het gevolg zijn van te weinig zon, een plompe wijn van te veel zonneschijn. Op hoger gelegen wijngaarden hebben de druiven tevens meer tijd nodig om te rijpen.
Wat dan de ideale omstandigheden zijn? Mooie zomers met veel zon, warme dagen en koele nachten, en tijdens de groeiperiode af en toe wat regen. Net voor en tijdens de oogst is droog, zonnig weer dan weer perfect.
Het druivenras
Niet elk druivenras doet het overal even goed. Zo gedijen sommige rassen goed in heel warme streken, terwijl andere de hoge temperaturen juist niét verdragen. Daarom is het zeer belangrijk om de juiste variëteit aan de juiste ligging te koppelen. Interessant weetje: bij het zoeken naar de perfecte combinaties zijn er al veel nieuwe druivenrassen ontstaan, zoals de Pinotage. Dit is een blauwe druivensoort, vooral bekend uit Zuid-Afrika, die in 1925 ontstaan is door de Pinot Noir en Cinsault te kruisen.
De wijngaard
De wijngaard zelf speelt ook een grote rol bij het bepalen van de kwaliteit van een wijn. Hoe dicht staan de planten bij mekaar? Hoe wordt de grond bewerkt of bemest? Hoe worden de planten gesnoeid? Het kleinste detail kan in grote mate mee de kwaliteit van de latere wijn bepalen. Een wijnbouwer moet dus goed de kneepjes van het vak beheersen!
De oogst
En dan is de tijd aangebroken om te oogsten. De selectie van de geoogste druiven is essentieel bij het bepalen van de kwaliteit van een wijn. Bovendien moeten de druiven zo snel (en intact!) mogelijk na het oogsten vervoerd worden naar de plaats waar ze gevinifieerd worden. Als de druiven gekneusd zijn, bestaat immers het risico dat ze al beginnen te gisten nog voor de vinificatie.
Download onze online wijncursus
Zo ziet u maar: de kwaliteit van een wijn wordt door de kleinste details op een grootse manier beïnvloed. Wilt u graag meer te weten komen over wijnen, de belangrijkste wijnlanden, het bewaren en degusteren van wijn...? Download dan onze gratis online wijncursus. Deze staat boordevol informatie en nuttige weetjes over wijn.
Of wilt u liever in persoon tips krijgen? Dan kan u zich altijd inschrijven voor een van onze wijncursussen in ons filiaal te Kontich.
Reactie toevoegen