U bent hier

Een wijnetiket lezen, hoe begin je eraan?

Algemene wijninformatie
31 mei 2016

Het is iedereen ongetwijfeld al wel eens overkomen: je staat voor het wijnrek in de supermarkt of wijnhandel, maar hebt geen idee welke wijn je best kan kopen.

Helaas kan je niet elke wijnfles met een aantrekkelijk etiket openen om eens te proeven en te ruiken. Het enige wat je kan doen, is het wijnetiket lezen. Daarom is het belangrijk dat je weet waar je op moet letten wanneer je zo’n etiket bekijkt.

Verplichte informatie op een wijnetiket

Europa heeft beslist om vaste normen te introduceren omtrent de informatie die op een wijnetiket moet staan. Zo wil men vermijden dat de consument voor verrassingen komt te staan. De wijnproducent is vrij om meer informatie op het etiket te zetten, maar zeker niet minder. Verplichte zaken zijn:

- Het type wijn (vin de table, vin de pays, AOP, …).
- De naam en het adres van de producent of bottelaar.
- Het land van herkomst.
- De inhoud.
- Het alcoholpercentage.
- Allergenenvermelding (sulfiet).
- Het lotnummer (botteling).

Extra informatie op wijnetiketten

Het wijnetiket bevat naast de verplichte informatie vaak ook extra informatie die in de meeste gevallen op het tegenetiket staat vermeld. Veel wijnproducenten kiezen ervoor om deze extra zaken op de fles te vermelden, gewoon omdat het voor wijnliefhebbers interessant is om te weten:

- Het wijnjaar.
- Welke druiven gebruikt werden.
- Het wijngebied.
- Adviezen voor het gebruik (serveertemperatuur).
- Wijn en spijs combinaties.

Betekent een mooi etiket automatisch een slechte wijn?

Er wordt vaak gezegd dat een fles wijn met een té mooi etiket “iets te verbergen heeft”. Wel, wij bekeken voor jou enkele etiketten en ontdekten dat dit zeker geen regel is. Etiketten van de bekende Châteaux zoals Mouton-Rothschild en Beychevelle zijn vaak ware kunstwerkjes die niets te verbergen hebben en waar in sommige gevallen ook nog een verhaal aan verbonden is. Anderzijds is een mooi wijnetiket absoluut geen garantie op een goede wijn. Vertrekken vanuit een basiskennis en zo verder ontdekken: dat is de boodschap.

Nog steeds keuzestress?

Ga je aandachtiger een wijnetiket lezen, dan kan je makkelijker een goede keuze maken. Heb je na deze extra informatie echter nog steeds keuzestress? Kom dan zeker eens langs in een van onze winkels!

Reactie toevoegen

Vlotte bestelling.

5
Jan Brabants

Handig om kwalitatieve wijnen aan te kopen zonder de deur uit te moeten.

4
gratiaan pauwels