U bent hier

Een eigen wijnkelder maken: tips van Magnus Kwaliteitswijnen

Een eigen wijnkelder maken: tips

Algemene wijninformatie
30 juni 2016

Wijn bewaren of lageren betekent dat je hem de tijd geeft om zich te ontwikkelen. Wijn is immers een levend product, wat betekent dat hij ook reageert op fysieke invloeden. Je zou er bijvoorbeeld van versteld staan hoezeer externe factoren de smaak beïnvloeden. Een degelijke wijnkelder is dus zeker geen overbodige luxe voor een goede wijn.

Wil je graag zelf een wijnkelder maken, dan zijn er wel enkele voorwaarden waar je rekening mee moet houden. Volgende tips zullen je helpen om een goede wijnkelder te bouwen én je wijn op de beste manier te bewaren!

1. Wijn bewaren in de juiste positie 

Hierover kunnen we kort zijn: de ideale positie om wijn te bewaren is liggend. Zo blijft de wijn in contact met de kurk, zodat deze niet uitdroogt en de wijn niet oxideert.

2. De invloed van trillingen

Trillingen belemmeren het rusten van de wijn. Bovendien riskeren de moleculen in de wijn te breken, wat de smaak zeker niet ten goede komt. Belangrijk voor wie een wijnkelder wil maken en aan een drukke verkeersweg, trein- of tramsporen woont. Onderaan dit artikel vind je de oplossing hiervoor!

3. Constante temperatuur in de wijnkelder

De ideale bewaartemperatuur voor wijn is 12 à 13°C.

Wijn die bewaard wordt onder constant hogere temperaturen zal zich te snel ontwikkelen en daardoor nooit zijn optimale complexiteit behalen. Boven de 25°C riskeert de druk in de fles te stijgen waardoor de kurk uit de hals glijdt of beschadigd raakt en de kans op schimmel toeneemt. Bij een te lage temperatuur zal de wijn zich niet of onvoldoende ontwikkelen.

4. De vochtigheid is ook heel belangrijk

De vochtigheid is zeker even belangrijk als de temperatuur. Een kurk die onvoldoende vocht krijgt van buitenaf, zal deze binnenin onttrekken om zijn elasticiteit en dichtheid te bewaren. Het gevolg: wijn in de kurk.

Wanneer de kurk van een 5 jaar oude fles wijn een centimeter (of meer) wijn heeft opgeslorpt, dan is je wijnkelder duidelijk te droog. Een te vochtige kelder zal zijn muffe geur dan weer via de kurk aan de wijn geven. De ideale vochtigheidsgraad is 60 à 70%.

5. Licht heeft een negatieve impact

De ideale wijnkelder is donker. Licht, en voornamelijk UV-stralen, kunnen immers ernstige schade toebrengen omdat het de chemische samenstelling van de wijn verandert. Dit heeft niet enkel een negatieve invloed op de kleur van de wijn, maar zal ook de smaak negatief beïnvloeden. De wijn krijgt dan als het ware de ‘licht’-smaak.

6. Een wijnkelder maken? Zorg dan voor goede verluchting

Ook een goede verluchting is belangrijk. Zoals in vochtigheid besproken, geeft een muffe kelder zijn geur af aan de wijn - geen aanrader dus. Maar opgelet! Te veel luchtcirculatie is ook niet goed. Door tocht zal de kurk uitdrogen en de wijn oxideren. De ideale wijnkelder ligt op het noorden. Ventilatie is bij voorkeur te voorzien op het noorden en het oosten.

Een oplossing die voor iedereen werkt

Lijkt zelf een wijnkelder maken je toch te riskant? Dan kan je ook kiezen voor een wijnbewaarkast. Hierin kan je de temperatuur en vochtigheidsgraad automatisch instellen zodat de wijn ongestoord kan rusten.

Bovendien zijn wijnbewaarkasten erop voorzien schokken en trillingen op te vangen. Het enige nadeel, tot zover dit een nadeel is, is de beperkte capaciteit van het aantal flessen.

Wil je er toch voor gaan en een eigen wijnkelder maken? Dan wensen wij je veel succes en vooral: veel plezier! Er is immers niets zo leuk als genieten van een lekker wijntje uit je eigen wijnkelder.

Reactie toevoegen

vlotte behandeling! Thx.

4
herman van ballart

Vroeger al eens besteld; prima kwaliteit, vlotte levering.

5
Martine Verhaegen