U bent hier

De serveertemperatuur van wijn, is die belangrijk?

Algemene wijninformatie
02 juni 2016

Op een warme zomerdag is een smakelijk hapje met een ijskoude fles rosé het beste wat er is. Maar is ‘ijskoud’ wel echt de beste serveertemperatuur om optimaal van je wijn te genieten? De juiste temperaturen om jouw fles helemaal tot zijn recht te laten komen, vind je hieronder.

De perfecte serveertemperatuur van…

·      rosé wijn

Een ijskoude rosé mag dan wel de ultieme verfrissing zijn, om hem volledig tot zijn recht te laten komen is 8 tot 12°C ideaal. Bij een té koude serveertemperatuur gaat immers veel van de smaak verloren.

·      witte wijn

De ideale serveertemperatuur van witte wijn hangt af van het type wijn. Een complexe, droge witte wijn serveer je best tussen de 10 en 13°C. Een lichtere, fruitige variant smaakt dan weer het beste tussen de 6 en 10°C. Daar tussenin zit de middelmatige, rondere witte wijn die een ideale serveertemperatuur heeft tussen de 9 en 11°C.

·      rode wijn

Wanneer je een rode wijn serveert, zegt men vaak dat deze op kamertemperatuur moet zijn. Hierbij wordt echter 18°C bedoeld en niet 20°C, zoals tegenwoordig in veel huiskamers het geval is.
Bovendien maken we ook bij rode wijn een onderscheid in de perfecte serveertemperatuur. Een fruitige wijn met weinig tannines serveer je best tussen 13 tot 15°C, terwijl je een tanninerijke rode wijn gerust tussen 16 en 18°C mag serveren.

·      schuimwijn

Over schuimwijn zijn de meningen het meest verdeeld. Voor de betere mousserende wijnen ligt de ideale serveertemperatuur tussen de 10 en 12°C. Meer eenvoudige versies serveer je het beste tussen de 8 en 10°C. Voor ons mag een champagne absoluut koud geserveerd worden; met een mousserende wijn tussen 6 en 10°C kan je zeker niets fout doen. En anders is er nog steeds de ijsemmer!

De serveertemperatuur van wijn is ook een persoonlijke kwestie

Wij raden steeds aan om je wijn tussen twee bepaalde temperaturen te houden. Smaken verschillen namelijk, waardoor ook de ideale serveertemperatuur van wijn van persoon tot persoon kan verschillen. Het beste is dan ook dat je zelf gaat uitproberen en kijkt wat voor jou het lekkerste is. 

Reactie toevoegen

goede website

5
john luyten

Zeer vriendelijke en correcte zaak.
Snelle levering en duidelijke informatie.
Gewoon top

5
Büscher Frederik