
De Champagnestreek, niet te missen!
Frankrijk is het land van genieters, dat is al lang geen geheim meer. Maar Frankrijk is ook het land van de vakkennis op wijngebied. En 1 van die wijngebieden is de Champagnestreek. Ongetwijfeld 1 van de bekendste Franse wijngebieden. En niet zonder reden. De Franse Champagnestreek is meer dan een grote wijngaard waar ’s werelds beste “bubbelwijn” vandaan komt.
Geografisch ligging van de champagnestreek
De champagnestreek is de meest noordelijke van de Franse wijngebieden. De streek is vooral bekend voor zijn mousserende wijnen, die bovendien als enige ter wereld de naam “Champagne” mogen dragen. De provincie met als hoofdstad Reims bestaat uit 2 grote gebieden: het noordelijke gebied of MARNE en het zuidelijker gelegen AUBE. De beste manier om de verschillende champagnes te leren kennen is via de 500 kilometer lange Champagneroute. Er zijn georganiseerde 5 routes, vier in de Marne en één in de Aube, met een tachtigtal te bezoeken plekken.
Welke druiven worden gebruikt voor Champagne?
Champagne wordt gemaakt uit een beperkt aantal druivenrassen
- Chardonnay (wit druivenras)
- Pinot noir (blauw druivenras)
- Pinot meunier (blauw druivenras)
De meeste champagnes zijn een assemblage van deze drie druifsoorten. Typerend voor champagne is dat het de enige wijn is die bestaat uit zowel witte als blauwe druiven. Wanneer er alleen gebruik wordt gemaakt van de Chardonnay druiven spreekt men van een Blanc de Blancs. Wanneer enkel de Pinot Noir wordt gebruikt, spreekt men over een Blanc de Noirs.
Hoe wordt champagne gemaakt?
Voor het vervaardigen van mousserende wijnen, onderscheiden we 3 productiemethodes;
1. Traditionele methode / méthode champenoise
Tijdens deze traditionele of klassieke methode vindt de gisting plaats in de fles. Bij deze arbeidsintensieve methode worden de flessen handmatig geschud tot de gisten zich in de flessenhals hebben afgezet. Deze methode is duur en arbeidsintensief, maar geeft een grotere garantie op kwaliteit dan de 2 andere methodes.
2. Transfermethode
Tijdens deze methode gist de wijn ook in de fles. Na het gisten wordt de wijn echter, onder hoge tegendruk, in een tank geledigd, gefilterd en weer gebotteld.
3. Tankmethode
De wijn gist in grote vaten en wordt pas na het filteren gebotteld.
En de bubbeltjes? De druk van het koolzuur ontstaat tijdens de gisting of wordt bereikt door het toevoegen van koolzuur, dat vrijkomt tijdens de wijnbereiding.
Leuk om te weten
80% van de champagnes komt zonder jaargang op de markt. Het grootste deel van de champagnes zijn dan ook assemblages, ze worden samengesteld uit verschillende jaartallen.
Magnumfles de grootste? Bijlange niet!
Ongetwijfeld is de Magnum de populairste Champagne-flessenmaat. Ook 1 van de grootste die het merendeel van de stervelingen in zijn handen heeft gehad. Is dit het geval? Schrik niet, de magnumfles is de 4de in een reeks van 13 maten. Hier even op een rijtje.
Naam Inhoud (liter)
Quart/Piccolo 0,20
Demi 0,375
Bouteille 0,75
Magnum 1,5
Jéroboam 3,00
Réhoboam 4,50
Méthusalem 6,00
Salmanazar 9,00
Balthazar 12,00
Nebukadnezar 15,00
Melchior 18,00
Souverain 26,00
Melchizedek 30,00
Reactie toevoegen