U bent hier

De beste soorten schuimwijn naast champagne

Algemene wijninformatie
15 juni 2016

Wanneer je iets te vieren hebt, wil je natuurlijk de beste champagne drinken. Deze sprankelende wijn uit de Champagnestreek is dan ook zeer geliefd. Wil jij je gasten echter eens verrassen met iets anders? Wij geven tips voor de ideale schuimwijn die perfect past bij elk feestje.

Prosecco, uitstekend bij lichte gerechten

De eerste mousserende wijn in ons lijstje is prosecco. Deze drank, afkomstig uit de Italiaanse provincie Veneto, is vooral populair in de zomer maar kan ook perfect op een feestelijke avond als Nieuwjaar gedronken worden.

Prosecco is doorgaans iets goedkoper dan champagne. Hier moet je echter niet te veel aandacht aan besteden, want het is veel belangrijker om iets te drinken dat je lekker vindt. Als je een prosecco wilt schenken, kies hierbij dan vooral lichte voorgerechten zoals salades of gerechten met zeevruchten.

Cava, de Spaanse champagne

Prosecco is vooral in Nederland populair, terwijl men in België eerder voor cava kiest. Aangezien enkel schuimwijn uit de Champagnestreek de naam champagne mag dragen, krijgt de Spaanse schuimwijn een andere naam.

Cava heeft veel meer gelijkenissen met champagne dan prosecco. Zo gebeurt, net zoals bij champagne, de tweede gisting op de fles. Deze productiemethode moet trouwens niet vermeld worden op het etiket.

Crémant, verrassend lekkere Franse schuimwijn

Tot slot kan je ook nog kiezen voor een crémant. Crémant is eigenlijk een verzamelnaam voor elke Franse schuimwijn die niet in de Champagnestreek wordt geproduceerd. Zo heb je bijvoorbeeld Crémant de Loire of Crémant d'Alsace. Het enige verschil tussen een crémant en champagne is de druivensoort. Het productieproces is immers bij beide hetzelfde.

Probeer de volgende keer dat je iets te vieren hebt dus zeker eens een van deze alternatieven. Je zal aangenaam verrast zijn door de kwaliteit van deze schuimwijnen!

Reactie toevoegen

Helemaal top !

5
Didier

Zeer mooi assortiment en goede wijnhandel.
Reeds vele jaren vaste klant.

5
Bart Verbeeck