U bent hier

Bordeaux Primeur 2020

Primeur
14 mei 2021

Met grote verbazing komen we, na het proeven van jaargang 2020 in Bordeaux, weer tot de conclusie dat het opnieuw een groot wijnjaar is… Je houdt het eigenlijk niet voor mogelijk na 2015, 2016, 2018, 2019 en nu dus 2020, maar het is wel zo! Al is heel de opwarming van de aarde een ernstig probleem en kan het op termijn nog wel problemen geven voor bepaalde wijnstreken (ook Bordeaux), in deze fase is de Bordelaise wijnbouw er best tevreden mee. Is het nu toeval of helemaal niet en past de natuur zich wonderlijk aan? Het blijft stof tot discussie, maar ondertussen hebben we weer een schitterend wijnjaar te pakken in Bordeaux!

Er is in totaal wel zo’n 10% minder geproduceerd, maar verwacht wordt dat de prijzen niet al te veel zullen stijgen, een uitzondering niet te na gesproken. Als we wat in de buurt van de zeer interessante prijzen van jaargang 2019 kunnen blijven, is dit wederom een jaar om te kopen. Wij gaan het in elk geval doen!

De weersomstandigheden voor jaargang 2020

Na een zachte winter en zeer milde start van het jaar met uitzonderlijk mooi weer, kwamen de wijnstokken zeer vroeg tot leven en was er al vroeg een voorsprong van 2 tot 3 weken op te tekenen. De warme en natte maand april versterkte die ontwikkeling nog en ook mei daarna was warm en tevens droog.  Maar na die zomerse maand mei kwam een heel ander weerbeeld tot half juni. Veel regen en vochtige omstandigheden zorgden voor een gevaar van de gevreesde meeldauw, een schimmel die veel toekomstige oogst kan doen verloren gaan, zoals in 2018. Gelukkig werd het vanaf de tweede helft van juni uitzonderlijk warm en droog tot half augustus. Begin augustus begonnen sommige jongere wijnstokken en bepaalde drogere wijngaarden wel last te krijgen van die droge omstandigheden. Maar vanaf 10 augustus zijn regenbuien en zelfs onweersbuien de streek komen verfrissen en daarna kon men al uitzonderlijk vroeg de druiven voor de witte wijnen beginnen oogsten in de laatste week van augustus, en dit onder ideale omstandigheden tot half september, zonnig en droog. Ok met de oogst van de Merlot druif is men al vroeg begonnen, rond 10 september. Vanaf half september werd het weer wat moeilijker met af en toe lichte regen. Maar mits iets meer improvisatie kon ook de pluk van de Cabernets onder goede omstandigheden gebeuren en waren de druiven mooi rijp.

De wijnen van 2020

Droge witte wijn

Door de zomerse hitte zou men kunnen denken ​​dat de droge witte wijnen niet sprankelend en fris zijn. Niets is minder waar, de witte wijnen van 2020 zijn mals, evenwichtig en smakelijk! De witte Graves zijn in de meeste gevallen zelfs nog beter dan de al heel hoogstaande 2018 en 2019. De Sauvignon is misschien wat minder aromatisch dan in 2019, maar de frisheid en de nodige zuren zijn er zeker, vooral als ze afkomstig zijn van kleikalkbodems. Ook de Semillon is bijzonder geslaagd, zacht, diep en rijk van smaak.

Zoete witte wijn

Voor de wijnbouwers in Sauternes en Barsac was het wel spannend afwachten of de Botrytis Cinerea zijn wonderlijk werk wel kon doen. Maar ondanks de spanning is alles goed afgelopen en is het ook voor de zoete witte wijnen een zeer geslaagd jaar geworden, al zijn de volumes vaak erg klein.

Rode wijn

Ook voor het maken van rode wijnen was het niet meteen eenvoudig, maar gelukkig kwam alles goed en kunnen we opnieuw spreken over een uitzonderlijk jaar. Het is een jaar met een grote aromatische elegantie, mooie concentratie en diepte en edele, zachte tannines. Maar vooral de energie, frisheid en het prachtige evenwicht vallen op. 

De Merlot wijnen zijn kleurrijk, intens fruitig, gul en bijzonder smakelijk. Gemaakt van druiven die eigenlijk vrij groot zijn, hebben ze een goede tanninestructuur, zonder hardheid. Heel wat Pomerol wijnen en bepaalde Saint-Emilion’s beloven ronduit groots te worden.

Ook de Petit Verdot heeft zeer goede resultaten opgeleverd op bodems waar voldoende watervoorziening geen probleem was. Op zeer doorlatende, droge bodems had deze druivensoort, die erg gevoelig is voor waterstress, meer te lijden.

De Cabernet-druiven, die over het algemeen erg klein waren, produceerden kleurrijke en vrij tannine rijke wijnen, zonder hard te zijn.

Bestel hier uw primeurwijnen 2020

Mooie collectie wijnen !

5
Van Steenberge Johan

Info website en folders duidelijk.
Bestelling op website zeer eenvoudig.
Toepassing gebruiksvriendelijk.
Nu nog hopen dat de wijn even lekker is.... (maar hij komt uit het boekje van vanderauwera… nog nooit tegengevallen in meer dan 20 jaar..)

5
Jo Jansen