2024 kaas en wijn
Sfeervol tafelen met kaas en wijn
Een verfijnde kaasschotel is altijd een topper op tafel. Combineer geitenkaas met een sprankelende sauvignon blanc, krachtige blauwe kaas met een zoete Sauternes of oude Gouda met een gerijpte bordeaux.
Al in winterstemming?
Haal de gezelligheid van winterse avonden in huis met een echte klassieker. Een heerlijke kaasfondue brengt familie en vrienden samen rond de tafel, met smeuïge kaas, warme gesprekken en bijpassende wijn. Ontdek de Jongieux Blanc, nieuw in ons aanbod.
Actie geldig van 25 november tem 21 december 2024. Korting niet cumuleerbaar met andere aanbiedingen of promoties
Kaasfondue en Jongieux Blanc (Nieuw in ons aanbod)
Kaasfondue is een absolute winterklassieker die perfect past bij de gezellige sfeer van koude avonden, met familie of vrienden rond de tafel. De ideale wijn hierbij is een frisse witte wijn uit de regio waar de kaas vandaan komt. Kies je voor een Franse versie, dan is Jongieux Blanc uit de Savoie een uitstekende keuze. Deze wijn met zijn frisse, fruitige smaken en minerale toetsen biedt een verfijnd evenwicht met de rijke, romige textuur van de gesmolten kaas.
Geitenkaas & Sauvignon Blanc of Soave
What grows together, goes together is dé gouden regel van foodpairing. Geitenkaas en sauvignon blanc zijn een gouden duo, en dat is geen toeval: beide delen de kalkrijke bodem van de Loire-vallei. Ze hebben een herkenbare grassige frisheid die de combinatie onweerstaanbaar maakt. De sauvignon blanc van Fournier is een prachtige keuze voor je kaasplank met geitenkaas. Liever een Italiaanse twist? Probeer dan de soave classico van Suavia, met trebbiano en garganega, die frisse aroma's en ziltige mineraliteit brengt, perfect bij de aardse tonen van de kaas.
Camembert & Porto of Eikenhouten Chardonnay
Camembert, met zijn zachte, romige textuur, vraagt om een wijn die zijn volle smaak aanvult en in balans brengt. Ruby porto is een interessante keuze, met rijke tonen van zwarte bessen en chocolade. De natuurlijke restsuikers geven een stroperige zoetheid die aanvoelt als een soort confituur bij de hartige kaas (en wie houdt nu niet van kaas met een beetje confituur?). Geen fan van porto? Kies dan voor de houtgerijpte Cuvée Allier chardonnay uit Navarra. De boterachtige textuur en geroosterde aroma's sluiten prachtig aan bij de romige camembert. Dit boterachtige karakter komt van diacetyl, een molecuul dat ontstaat tijdens de vatrijping van chardonnay door malolactische fermentatie. Bij camembert wordt dezelfde diacetyl gevormd door melkzuurbacteriën tijdens het rijpingsproces van de kaas, wat zorgt voor die kenmerkende botersmaak die de kaas en de wijn gemeen hebben. Kaas, wijn en boter — dat kan niet mislukken.
Comté en Amontillado Sherry
Amontillado sherry start als een fino sherry onder een beschermend gistlaagje (flor) en wanneer deze gist geleidelijk aan afsterft, gebeurt er iets magisch tussen de zuurstof en de wijn. Dit oxidatieve rijpingsproject geeft complexe nootachtige aroma’s van walnoot en amandel en zelfs een beetje karamel. Comté met zijn kristallijne textuur en nootachtige aroma's, vindt in de amontillado een spiegel van zichzelf. De subtiele zoetheid en complexiteit van de sherry breken mooi door de rijke kaas heen, waardoor elke hap weer een nieuwe smaaklaag blootlegt.
Oude Gouda & oude(re) Bordeaux
Oude gouda, met zijn intense, zoute en nootachtige smaak, heeft een wijn nodig met diepgang en wijsheid zoals een oudere bordeaux. Een Saint-Estèphe, zoals Château Clauzet, heeft na jaren rijping in de fles verzachte tannines en complexe aroma’s van ceder, leer en gedroogd fruit. Deze wijn snijdt door het vet van de gouda en accentueert de kristallijne textuur van de kaas. De umami en ziltige tonen van de oude gouda vinden een natuurlijke tegenhanger in de rijpe, aardse smaken van de bordeaux, wat zorgt voor een harmonieuze en luxueuze pairing.
Blauwe kaas & Sauternes of Loupiac
Blauwe kaas, met zijn intense en zoute smaak, heeft een wijn nodig die krachtig genoeg is en wat zoet tegengewicht kan bieden. Zodra je het een keer combineert met een gebotrytiseerde zoete wijn, wil je nooit meer iets anders. Probeer een klassieke sauternes, met zijn weelderige honingachtige karakter en ondertonen van gember en abrikoos. Liever iets luchtiger? Kies dan voor loupiac, eveneens uit Bordeaux. Deze wijn biedt vergelijkbare honingtonen, maar heeft vaak een lichtere body, wat zorgt voor een elegante, iets subtielere pairing.
Isabeau Sas maakt wijn in Zuid-Afrika en woonde eerder in Bordeaux, Stellenbosch en Californië. Ze is een echte wine geek met een passie voor schrijven. Haar nieuwste boek, Wine&Bites, is een moderne en toegankelijke gids over food and wine pairing, waarin ze de geheimen en chemie van succesvolle combinaties onthult. Met meer dan 48 smakelijke recepten helpt het boek je om van elke wijnavond een feest te maken.
@wine_bites_book @isabeausas