De Zuidflank: het wijnkasteel Genoels-Elderen

Op 11 oktober 2013 in De Zuidflank door: Magnus Wijnen
Terug naar overzicht

Zit jij ook elke maandagavond aan de televisie gekluisterd om met een goed glas wijn in de hand te genieten van de Vlaamse topserie ‘De Zuidflank’? Dan heb je waarschijnlijk al het mooie wijnkasteel Genoels-Elderen gezien. Dit prestigieus wijnkasteel kan je gaan bezoeken in Riemst, in het hartje van de Belgische Zuidflank waar heerlijke Limburgse wijn gemaakt wordt.

Wijnkasteel sinds de tijd van de Romeinen

Het wijnkasteel Genoels-Elderen ligt in de gemeente Riemst en is het enige wijnkasteel van België. Het wijnkasteel bevat 22 hectaren wijngaarden en is niet toevallig gevestigd in de Zuidflank, één van de meest bekende wijnstreken van België. Zelfs de Romeinen hadden reeds wijngaarden in deze streek.

Het verhaal achter het kasteel Genoels-Elderen

Het kasteel van Genoels-Elderen werd gebouwd in de 13e eeuw, in opdracht van Godenoel van Elderen. In 1407 werd het kasteel echter platgebrand door de inwoners van Tongeren. In de 18e eeuw werd het heropgebouwde kasteel opnieuw vernield, ditmaal door de Fransen.

In 1859 werd besloten om het wijnkasteel nogmaals te heropbouwen. Het was graaf de Borchgrave die hiertoe de opdracht gaf. Momenteel heeft het kasteel Genoels-Elderen een U-vorm. Het dak bestaat uit een Ardense leisteen. De Franse tuin met een 18e eeuwse bomenrij in kathedraalvorm, is geïnspireerd op de tuin van Versailles. Ook daar liggen de vijver en de terrassen op één lijn voor het kasteel.

Het wijnkasteel Genoels-Elderen bezoeken

Het wijnkasteel Genoels-Elderen verwelkomt elk jaar zo’n 15.000 bezoekers. Je kan het kasteel bezoeken samen met een gids die je langs het park, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en de 13de eeuwse wijnkelders leidt. Je kan eveneens het oude koetshuis met de meest moderne druivenpers en de stokerij bezoeken.